Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

КЗП: Пазарът се успокои след първоначалния стрес в извънредната ситуация

КЗП: Пазарът се успокои след първоначалния стрес в извънредната ситуация

„Да, първоначално се наблюдаваха съществени отклонения в цените на някои стоки, които бяха дефицитни след първоначалния шок, знаете – целият свят беше изненадан, но пазарът показа, че засега е най-доброто измислено средство за регулиране, което, съчетано с добър контрол от страна на институциите, води до нормализиране на обстановката” – каза Маргаритов и даде пример с изнесените данни от Националния статистически институт, че за последния месец инфлацията по отношение на потребителските цени е отрицателна.

„Днес вече едва линякой би си купил предпазна маска за 20 лв., освен ако не е по някаквиекзотични съображения” – така председателят на Комисията за защита напотребителите (КЗП) Димитър Маргаритов коментира моментното състояние на пазарана лични предпазни средства по bTV. Той подчерта, чепазарните механизми, съчетани с ефективен контрол, са най-правилното средство зарегулиране на цените в условията на свободен пазар. 

„Да, първоначално сенаблюдаваха съществени отклонения в цените на някои стоки, които бяха дефицитнислед първоначалния шок, знаете – целият свят беше изненадан, но пазарът показа,че засега е най-доброто измислено средство за регулиране, което, съчетано сдобър контрол от страна на институциите, води до нормализиране на обстановката”– каза Маргаритов и даде пример с изнесените данни от Националния статистическиинститут, че за последния месец инфлацията по отношение на потребителските цение отрицателна. 

 В студиото напредаването беше представена информация за контролната дейност на институциятав условията на извънредно положение. Извършени са 437 тематични проверки вспециализирани търговски обекти относно продажбата на предпазни маски,дезинфектанти и други предпазни средства, както и 64 проверки в магазини оттипа „За 1 лев”, като са открити 26 нарушения от компетентността на КЗП.Проверките се извършват съвместно с други контролни органи – НАП, ДАМНТ, РЗИ,ИАЛ и др., координирано с прокуратурата. По отношение наонлайн търговията беше посочено отново, че има абсолютна законова забрана запродажбата на лекарства, отпускани по лекарско предписание, в интернет. В товаотношение са извършени 367 проверки и са открити 12 нарушения. „Нека гражданитеда бъдат бдителни и внимателни, особено в социалните мрежи и платформите, коитоне са електронни магазини, защото там е много по-лесно да попаднат на измамливиоферти – дори не толкова като завишаване на цените, а да не бъдат доставенипоръчаните стоки, но да бъдат взети платените пари” – посъветва потребителитепредседателят. 

На въпрос на водещата Александра Кръстева относно прилагането направилата за онлайн пазаруване при доставката на храни, Маргаритов коментира,че наистина за разлика от почти всички други продуктови групи стоки, тук нямамеправо на отказ от покупката, но „всички останали правила, които касаятетикетите, информацията за съдържанието, срока на годност са в сила, така чеако Ви доставят вкъщи и забележите, че има такъв проблем веднага трябва да сереагира към нас и към Българската агенция по безопасност на храните”.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега