Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

2 100 деца от "Меден рудник" ще се образоват в по-топла и комфортна среда

2 100 деца от "Меден рудник" ще се образоват в по-топла и комфортна среда

Близо 2 100 деца от "Меден рудник" ще се образоват в по-топла и комфортна среда след приключването на поредния европейски проект на общинската администрация.

Близо 2 100 деца от "Меден рудник" ще се образоват в по-топла и комфортна среда след приключването на поредния европейски проект на общинската администрация. Той включва цялостна реконструкция и повишаване на енергийната ефективност на Районната отоплителна централа /РОЦ/, грижеща се за топлоснабдяването на 2 училища и една детска градина в комплекса.

Централата се грижи за отоплението на СОУ "Константин Петканов", ОУ "Елин Пелин" и ОДЗ №1 "Морска звезда". Проектът има срок на изпълнение 13 месеца, а бюджетът е 824 519,25 лева външни инвестиции и 300 000 лева средства на Община Бургас.

Предвидени са 4 основни дейности - подмяна на отоплителни мощности и ремонт на РОЦ-Меден рудник; тридневно международно изложение на производители на енерго-ефективни ел.уреди, мощности, ВЕИ и изолационни строителни материали; обучения за граждани и специалисти; изготвяне на план за оптимизация работата на РОЦ- Меден рудник.

Това съобщиха по време на първата пресконференция по проекта зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева, инж. Юлия Димитрова - ръководител на проекта и проф. д-р Никола Калоянов от "Технически университет-София-Технологии" - партньори по проекта.

"До момента сме изготвили тръжната процедура за ремонта на отоплителната централа, която изпратихме до Управляващия орган - Министерството на енергетиката. Стремим се до началото на декември да започнем процедурата по избор на фирма-изпълнител на ремонтните дейности. Целта ни е напролет, след края на този зимен сезон, да стартираме строителните работи на районната централа, за да може да е готова преди началото на новия отоплителен сезон", допълни още зам.-кметът Йорданка Ананиева.

В момента централата работи с три котли, два от които са от 1984-та година. Те са силно корозирали и амортизирани. Имат течове, въпреки многократните ремонти и много ниска ефективност. Отделно от това използват скъп невъзобновяем енергоизточник - промишлен газьол. Всичко това ги прави екологично и икономически неизгодни, и крайно неефективни.

Реконструкцията на РОЦ-Меден рудник предвижда демонтаж на стария котел и инсталиране на нов автоматизиран котел с мощност 1650 kW, който работи на биомаса - дървесни пелети, трески /чипс/, черупки и костилки.

Демонтирани ще бъдат и амортизираните подземни тръбопроводи, захранващи ОДЗ №1 "Морска Звезда", ОУ "Елин Пелин" и СОУ "Константин Петканов". Те ще бъдат заменени с нови, стоманени и изолирани тръби с полиуретанова изолация, осигуряваща защитата им от подпочвените води и др. вредни въздействия. Ще бъде изграден склад за дървесните пелети със запас за поне 5 дни и гориво-подаващи механизми за транспортиране на пелетите.

"Обновяването на отоплителната централа и най-вече смяната на използваното гориво от газьол на отпадъчна биомаса ще икономиса 40 % от загубите в момента, а подмяната на преносната мрежа още 29 %. Това означава, че ще се направят икономии от 760 MW на година, 207 000 лв. и 507 тона въглероден диоксид в атмосферата. Това може да бъде първият проект, който да бъде съобразен изцяло с европейските изисквания за енергийна ефективност до края на 2018-та година държавните и общински сгради да имат характеристики клас А и над 55 % от захранването им да е от възобновяеми източници", допълни проф. д-р Калоянов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега