Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

200 малки математици ще гледат балета, вдъхновил "Лешникотрошачката"

200 малки математици ще гледат балета, вдъхновил "Лешникотрошачката"

За учениците от Математическата гимназия посещенията в Бургаската опера са се превърнали в традиция, благодарение на преподавателката им по музика Наталия Колева.

Тази неделя Бургас ще посрещне 200 възпитаници на Математическата  гимназия „Атанас Радев" в Ямбол, които идват в морския град специално за балета „Копелия". Класическото произведение по музика на Лео Делиб ще се играе за учениците на 7 юни, от 14:00 часа, в залата на Държавна опера – Бургас. Всички, които не могат да гледат  балета „Копелия" в неделя, могат да сторят това и на 8 юни (понеделник) от 19:00 часа. 

С билети могат да се сдобият и родителите, които искат да срещнат отрано децата си с магията на балета, както и всички почитатели на красивия танц. За учениците от Математическата гимназия посещенията в Бургаската опера са се превърнали в традиция, благодарение на преподавателката им по музика Наталия Колева.

Произведението, което децата ще гледат в неделя, има огромно значение за развитието на балетното изкуство, като самостоятелен музикално-сценичен жанр. Творбата на Лео Делиб вдъхновява Йозеф Байер да напише валсовия балет „Куклената фея", а по-късно кукленият балет дори се превръща в жанр, като за най-висше негово достижение се сочи „Лешникотрошачката" от Чайковски.

Коя е Копелия? Тя е удивително красиво момиче, което всеки ден стои замечтано на прозореца на в къщата на стария майстор Копелиус. И като всяко съвършено нещо, и тя се оказва нереална. Копелия е кукла, която майсторът мечтае да съживи и е толкова прекрасна, че дори сгоденият Франц се опитва да флиртува с нея, а изгората му  Сванилда изпитва истинска ревност от красавицата на прозореца. Какво се случва, когато тайната е разкрита, ще ви разкажат балерините на Бургаската опера. 

В главните роли ще видим примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева, колегите й Емил Йорданов, Людмил Златев и целия състав на балета на Операта. Хореографията и режисурата са дело на проф. Хикмет Мехмедов, сценографията е на Борис Стойнов, а художник на костюмите е Цветанка Петкова – Стойнова.

След балета идва  време за оперета, но този път в Карнобат. На 11 юни най-известните арии и дуети ще прозвучат в залата на читалище „Димитър Полянов" в изпълнение на  Людмила Михайлова, Мария Цветкова, Шмилена Султанова, тенора  Георги Султанов и баритона  Йордан Христозов. Концертът „Шедьоври на оперетата" започва в  18:30 на 11 юни (четвъртък). 

Ден по-късно Бургаската опера ще приеме едни от най-големите меломани в страната.  Това са членовете на Българския  зъболекарски съюз, които се събират  в морския град за XV Международен научен конгрес. Стоматолозите са си спечелили името на почитатели на хубавата музика и всяка година по традиция гледат опера, оперета или мюзикъл. Този път те са избрали да се насладят на симфоничен концерт, който ще се състои на 12 юни, от 19:00 часа. Диригент е легендарният американец  Марк Джилиоти, а солист е виолончелистът от филаделфийската филхармония Джон Коен.

Програмата включва концерт за виолончело и оркестър от Дворжак, както и Симфония №3 от Брамс. Българският лекарски съюз е решил да изненада с билети  за концерта свои чуждестранни колеги, сред които е и президентът на Световната дентална организация, която  също е голям почитател на класическата музика.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега