Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

25 военни на НАТО са ранени при сблъсъците в Косово

25 военни на НАТО са ранени при сблъсъците в Косово

"Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби", подчерта президентът на Сърбия Вучич.

25 миротворци на НАТО бяха ранени при сблъсъци със сърби, протестиращи срещу поемането на длъжност от албански кметове в общини със сръбско мнозинство в северно Косово. Това се казва в изявление на ръководената от НАТО мироопазваща мисия в Косово КФОР, цитирано от "Ройтерс".

"Докато противодействаха на най-активните части на тълпата, няколко войници от италианския и унгарския контингент на КФОР бяха обект на непровокирани атаки и получиха травматични рани със счупвания и изгаряния поради експлозията на запалителни устройства, заявява КФОР. Непровокираните атаки срещу части на НАТО са неприемливи и КФОР ще продължи да изпълнява мандата си безпристрастно", каза командващият КФОР Анджело Микеле Ристуча. 

Припомняме, че по-рано сръбският президент Александър Вучич обвини премиера на Косово Албин Курти, че умишлено е организирал сблъсъци в северната част на провинцията, за да създаде конфликт между Сърбия и НАТО.

Това каза той в обръщание към нацията.

"Всичко това беше организирано от Албин Курти от голямото му желание за конфликт между сърбите и НАТО. Той е единственият отговорен за случващото се, но си измива ръцете като Пилат Понтийски и казва, че това няма нищо общо с него". каза Вучич.

"През последните три дни дори политически неграмотните можеха да разберат какво ни се готви", каза Вучич.

Белград прави всичко възможно да запази мира в Косово, но няма да допусне избиване на сърби, подчерта президентът.

Вучич призова косовските сърби да протестират срещу ситуацията в провинцията, но "да го направят мирно, както направиха днес. Защото тогава никой не може да ги победи. Ще направим всичко възможно да запазим мира".

Новак Джокович предизвика политически скандал на "Ролан Гарос", откритото първенство на Франция по тенис, в понеделник, като написа националистическо, антикосовско послание на камерата след трисетовата си победа над американеца Александър Ковачевич.

Поставеният под номер 3 в светoвната разглиста написа "Косово е сърцето на Сърбия, спрете насилието" на камера след мача.

Той каза: "Това е най-малкото, което мога да направя. Чувствам се отговорен като обществена личност и син на човек, който е роден в Косово. Чувствам необходимостта да покажа подкрепа на цяла Сърбия."

Няколкостотин души в сръбската столица Белград блокираха кръстовището на Автокоманда в знак на протест срещу ситуацията в Косово, съобщава N1.

Тълпата от предимно млади хора носеше сръбски знамена и транспаранти с надпис "Не се предаваме" и пееше националистически песни. Тълпата включваше ръководителя на забранена ултранационалистическа организация и няколко други видни националисти.

Възникнал е спор между младеж, призоваващ за протест пред германското посолство, и няколко други, които смятали, че е там, за да провокира тълпата.

Протестиращите съобщиха, че събирането е организирано чрез социалните мрежи.

Ръководителят на външната служба на ЕС Жозеп Борел осъди сблъсъците и призова за деескалация на ситуацията. 

"ЕС осъжда категоричнo шокиращоto насилие в Звечан. Насилствените действия, извършени срещу КФОР, медии, цивилни и полиция, са абсолютно неприемливи", написа той във вторник в Twitter. Борел също така изрази надежда за политическо решение чрез диалог.

Източник: News.bg

*снимката е илюстративна
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега