Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия

Български граждани са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия

Срещу тях са повдигнати обвинения в притежание на документи за самоличност, които смятали да използват "неправомерно".

Трима български граждани, заподозрени в шпионаж в полза на Русия, са били задържани във Великобритания в рамките на широкообхватно разследване в сферата на сигурността, предаде днес Би Би Си.

Тримата заподозрени са били задържани през февруари и оттогава са държани под стража. Твърди се, че те са работили за руските служби за сигурност.

Срещу тях са повдигнати обвинения в притежание на документи за самоличност, които смятали да използват "неправомерно", знаейки, че документите са фалшиви. Става дума за паспорти, лични карти и други документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са били арестувани по силата на Закона за служебната тайна от детективи от отдела за борба с тероризма на лондонската Столична полиция, която отговаря за шпионажа на национално ниво.

Арестуваните са 45-годишният Орлин Русев от Грейт Ярмут, Норфолк, 41-годишният Бисер Джамбазов от Хароу в северозападен Лондон и 31-годишната Катрин Иванова, която е регистрирана на същия адрес в Хароу.

За тримата се знае, че са работили и живеели във Великобритания от години.

Русев е имал бизнес контакти в Русия. Той пристигнал във Великобритания през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Според онлайн профила му в "ЛинктИн" (LinkedIn), след това той придобил компания, свързана с прехващането на комуникации и електронни сигнали. В профила му има и информация, че е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

Бивши съседи в Хароу описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов работел като шофьор в болници, а в онлайн профила на Иванова в "ЛинктИн" пише, че тя е била лаборантка в частна здравна фирма.

Двойката, която се е преместила във Великобритания преди около десет години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаване с "културата и нормите на британското общество". По информация от български държавни документи в интернет те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина.

Очаква се тримата обвиняеми да бъдат изправени пред съда в Лондон през януари. Те все още не са се признали за виновни по обвиненията.Съседи от домове, на предишни адреси на двойката, разказват пред Би Би Си, че българите им носели сладкиши като подаръци. 

Съседите им в Хароу казват, че детективите доста време претърсвали техния дом, като полицейското присъствие е било видимо в продължение на повече от седмица.

Отделът на полицията за борба с тероризма казва, че отделя все повече време за разследване на подозрения за държавни заплахи и шпионаж, особено свързани с Русия. Опасенията в тази сфера са следствие от придобили известност случаи от последните години, свързани с операции на руското разузнаване във Великобритания.

Източник: БТА

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега