Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургас - отличник при проектите за устойчива градска мобилност

Бургас - отличник при проектите за устойчива градска мобилност

Вчера в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе кръгла маса на тема: "Европейски политики за устойчива градска мобилност"."Като един от успешните български градове, Бургас би искал да даде своя принос в изключително актуалния към този момент дебат за ролята на градовете в бъдещото развитие на Европейската общност и да представи своя модел за устойчива градска мобилност, който е част от общностната политика за утвърждаване качествено нова градска среда", каза Андрей Ковачев - Член на Председателството на Европейския Парламент (Квестор).

Вчера в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе кръгла маса на тема: "Европейски политики за устойчива градска мобилност"."Като един от успешните български градове, Бургас би искал да даде своя принос в изключително актуалния към този момент дебат за ролята на градовете в бъдещото развитие на Европейската общност и да представи своя модел за устойчива градска мобилност, който е част от общностната политика за утвърждаване качествено нова градска среда", каза Андрей Ковачев - Член на Председателството на Европейския Парламент (Квестор).

"Никога не съм бил в Бургас, но планирам лично да посетя града", сподели Владислав Пискорз - ръководител на сектора за България към Главна дирекция "Регионална и градска политика" на Европейската комисия.

Той подчерта, че има три основни приоритета, към които трябва да бъде фокусирана програмата за развитие на всеки град: инструменти за по-добро управление; анализ на въздействието на градовете и прилагането на насочената в тази посока европейска политики. България е една от малкото страни в ЕС, реализираща интегрирани градски стратегии и нейният опит е ценен.253 милиона евро по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. са инвестирани в проекти за интегриран градски транспорт в седем български града, отбеляза Деница Николова - зам. министър на регионалното развитие. Това са: Бургас, София, Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе.

През новия програмен период 2014 - 2020 г.  над 9 % от бюджета на ОП "Региони в растеж" са предвидени за инвестиции в градския транспорт в 39 големи и средни градове. 144 млн. евро ще бъдат вложени в цялостното териториално и пространствено развитие на градовете.Кметът Димитър Николов представи стабилното икономическо развитие на града през последните години. Той подчерта, че в бъдеще ще се следва ясно начертаната посока за управление на градската мобилност: намаляване на трафика; изграждане на буферни зони за паркиране; разширяване на пешеходните зони; извеждане на транзитния трафик по околовръстните пътища; реализиране на интермодална връзка между автобусен, железопътен и морски терминал; интеграция на морския транспорт и др.

На кръглата маса бе представен опитът на JASPERS Networking Platform и инструментите, с които те подпомагат работата на общините: консултантска дейност; независим преглед на политиката; анализ на всички големи проекти, които са одобрени от ЕК и разпространение на информацията за извлечените ползи. Представена бе мрежата на водещите европейски градове - EUROCITIES, на която Община Бургас е член. Над 3 000 професионалисти в областта на градската мобилност са на разположение на българските градове, подчерта Петер Дефранчески - ръководител офис Брюксел на водещата в света мрежа на градове - ICLEI.

По време на организирания флаш-моб "Пъзелът на Бургас", всички участници написаха своите послания към Бургас и България върху 144 снимки, оформящи арт инсталация.  Събитията в Брюксел са организирани от Община Бургас по проект "Интегриран градски транспорт на Бургас", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013 г. и съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега