Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Бургаски депутат обеща обезщетения за животновъдите от Странджа

Бургаски депутат обеща обезщетения за животновъдите от Странджа

393 козе и овце бяха усмъртени с цел ограничаване на чумното огнище.

Бургаски депутат обеща обезщетения за животновъдите от Странджа, чиито животни бяха унищожени заради огнище на чума. Народният представител от групата на ГЕРБ Диана Саватева посети стопаните от село Кости в събота. Тя разговаря с двамата потърпевши животновъди и с кмета Антон Ангелов.

"Унищожаването на животни е тежък момент за всеки стопанин, съчувствам за загубите, в момента важно е да получите адекватни обезщетения. Веднага след като разбрах, че има толкова опасно заболяване по дребните преживни животни на територията на община Царево, се свързах с кмета Георги Лапчев, разговарях и с кмета на Кости, информирах се за ситуацията и от д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Д-р Илиев ме увери, че заболяването е доказано категорично с две изследвания – едното в наша лаборатория, другото – в страна от ЕС. В такъв случай ветеринарните власти  прилагат  задължителна процедура в изпълнение на решение на ЕК", коментира Саватева.

"Ще продължавам да следя отблизо ситуацията в целия регион, да не забравяме, че мерките обхващат доста по-широк периметър, не само  село Кости,  ветеринарните власти са задължени да извършват преброяване и актуализация на данните за застрашените животни – кози и овце, както и ежеседмични клинични прегледи за чума и други заразни болести. Интересите на отделните стопани са важни, но също така е важно да се предотврати разпространението на опасното заболяване в други райони на страната", заяви още депутатът.

Въпросът за преодоляване на последствията от чумата по преживните животни в Странджа ще бъде поставен от депутати от ГЕРБ Бургас пред ресорния министър в рамките на парламентарния контрол. Междувременно стопаните подхотвят необходимите документи за искане на обезщетения.

Припомняме Ви, че в село Кости бе установено огнище на чума по дребните преживни животни на 28-и юни. 393 козе и овце бяха усмъртени с цел ограничаване на заразата. В общините Царево, Малко Търново, Приморско и Средец от обл. Бургас е наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни, с изключение за незабавно клане, както и на продукти, получени от тях, които не са преминали термична обработка. Ситуацията със заболяването се проследява и контролира стриктно от експертите на БАБХ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега