Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ДКЕВР предлага символично намаление на цените на тока от 1 юли

ДКЕВР предлага символично намаление на цените на тока от 1 юли

Средно поевтиняване на цените на тока от 0.66% е заложил енергийният регулатор от 1 юли, макар че всички дружества в системата настояват за увеличение до 10%. Докладът с новите цени на тока тепърва ще се обсъжда, като крайното решение на ДКЕВР трябва да стане ясно в края на юни, пише в. "Сега".

Средно поевтиняване на цените на тока от 0.66% е заложил енергийният регулатор от 1 юли, макар че всички дружества в системата настояват за увеличение до 10%. Докладът с новите цени на тока тепърва ще се обсъжда, като крайното решение на ДКЕВР трябва да стане ясно в края на юни, пише в. "Сега".

За ЕВН се предвижда средно намаление на тока с 1.30%, за "Енерго -Про" -1.17%, а за ЧЕЗ ще има минимално увеличение от 0.30 на сто. В резултат на "пълната промяна" клиентите на ЕВН, които през юни са получили например сметка от 51.20 лв., месец по-късно при същото потребление ще платят 50.50 лв., пресмятат от ДКЕВР.

Намалението почти няма да се усети и при абонатите по морето, които се числят към "Енерго -Про". Ако през юни те са имали сметка за 53.13 лв., месец по-късно тя ще се свие до 52.51 лв. За сметка на това клиентите на ЧЕЗ, при фактура от 49.99 лв. за май, месец по-късно ще трябва да дадат 50.04 лв.

И докато цените за частните ЕРП-та падат, то предложението за държавната НЕК е в обратна посока - цената за продажба на ток от обществения доставчик ще се повиши от сегашните 100.43 лв. 110.58 лв. за мегаватчас. Щедрост е проявена и към друга държавна фирма - "Електроенергийния системен оператор".

От 1 юли таксата за пренос ще се вдигне от сегашните 6.91 лв. на 7.98 лв. за мегаватчас. Изчисленията на ДКЕВР за символичното намаление на тока за бита са доста условни. Те се основават на евентуално предоговаряне на цените на скъпите централи.

Изданието припомня, че в четвъртък ДКЕВР възложи на НЕК и двата американски теца - "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3", да променят договорите си. За ТЕЦ "Марица-изток 1" се предвижда редукция на цената с 30%, както и енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар. За втората централа регулаторът настоява за поевтиняване с 20% и енергията от два нейни блока да отиде на свободния пазар. Това щяло да спести 424 млн. лв. за година. Пред "Ройтерс" от ТЕЦ "Марица-изток 3" вчера са заявили, че ДКЕВР не е страна по договора, тъй като той е сключен между централата и държавната НЕК.

"Очакваме правителството да продължи да изпълнява задълженията си по контрактите", се посочва още в изявлението. Компанията има най-ниската цена за екологосъобразна базова електроцентрала в системата на българската енергетика", добавиха за в. "Сега" от теца. Дори и да има преговори, те едва ли ще завършат преди началото на новия регулаторен период.ДКЕВР намира резерви и в производството на зелен ток. С бъдеща законова промяна регулаторът иска задължително изкупуваният ток от ВЕИ-тата да бъде ограничен до 50%, а стойността на останалото количество да се определя по цената за излишък на балансиращия пазар. Това ще спести на НЕК 541 млн. лв. за 1 година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега