Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Днес отбелязваме Световния ден на философията

Днес отбелязваме Световния ден на философията

Днес е Световният ден на философията, отбелязван от ЮНЕСКО и международната общност на третия четвъртък от ноември. Мотото на тазгодишния празник е „Социални трансформации и междукултурен диалог“

Днес е Световният ден на философията, отбелязван от ЮНЕСКО и международната общност на третия четвъртък от ноември. Мотото на тазгодишния празник е „Социални трансформации и междукултурен диалог“

Целта на този ден е дапочертае важността от формиране от ранна възраст на критическо мислене и диалогичниумения. Способността за рефлексивно разсъждаване и  боравене с аргументи превръща философията внеизменен съюзник на съвременния човек, който ежедневно посрещапредизвикателствата на  интензивнисоциални, икономически и политически промени.

Тези промени биха могли дастимулират намирането на нови пътища за мирно съвместно съжителство иизграждането на по-справедливи общества, но същевременно водят и до голямосоциално напрежение и намаляване на доверието между членовете на обществото.

Ето защо философията играе важна роля заразширяването на перспективите и за възпитанието в плурализъм и толерантносткъм  многообразието от гледни точки.Подобна способност за смяна на фокуса е фундаментална за съвременния свят нанарастващи различия.

Тя е също необходима основа за запазване на мира, зазачитане на правата на човека и за свободното изразяване на идентичността итворческата енергия на хората. Единствено чрез открития диалог бихме могли даидентифицираме разнообразието от гледни точки, да намерим възможни решения забъдещето и да се научим на уважение към различията.

По случай Световния ден на философията на 20ноември 2014 г. ЮНЕСКО, с подкрепата на Международната програма за култура замир и диалог на краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абулазис,  официално ще представи Наръчник по философияза ученици, учители и широката общественост, чиято задача е да вдъхновява ивъзпитава в диалогичност, плурализъм и разнообразие от традиции – основа засъществуването на глобална общност.   

Тази инициатива е в духа на Международното десетилетиеза сближаване на културите (2013-2022 г. ) и подпомага усилията на ЮНЕСКО заразпространение на мира и разбирателството между народите. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега