Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

До края на годината ще има законодателен пакет за реформа на ТЕЛК

До края на годината ще има законодателен пакет за реформа на ТЕЛК

До края на годината ще има законодателен пакет за реформа на ТЕЛК, заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Проектът ще бъде изработен съвместно със здравния министър Петър Москов и ще включва мерки за мотивация, професионална квалификация в помощ на реализирането на пазара на труда на хората с увреждания.

До края на годината ще има законодателен пакет за реформа на ТЕЛК, заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Проектът ще бъде изработен съвместно със здравния министър Петър Москов и ще включва  мерки за мотивация, професионална квалификация в помощ на реализирането на пазара на труда на хората с увреждания.

Социалният министър отбеляза, че с подкрепата на ЕК експертите се запознават с опита на други страни членки, предава БНТ. "Наш екип беше наскоро в Кипър, където е правена такава реформа, предстои и посещение в Естония, каза Русинова и допълни, че мерките са сходни", обясни Русинова.

"Най-важно е стъпването на единните стандарти на Световната здравна организация за медицинската експертиза и оценката на функционалностите на човек след медицинската експертиза - какво би могъл да работи, ако е в трудоспособна възраст", допълни тя.

Предвижда се по-активно участие на службите по трудова медицина и по-добро насочване на хората, които имат желание да работят към реалния трудов пазар. Това означава и повече работа с работодателите, защото много често българският бизнес не е склонен да наема хора с увреждания, отбеляза министърът на труда и социалната политика.

От следващата седмица ще започне набиране на проекти по една от схемите на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - "Активно включване", където ще има пилотен модел на подобно взаимодействие, съобщи Русинова.

Социална услуга ще бъде съчетана с подпомагане на хората да влязат в подкрепена заетост, с работа с бизнеса, психолози, медиатори. Така ще тестваме дали подобен подход може да е ефективен от гледна точка на реализацията на човек с увреждане на трудовия пазар, защото най-достойният начин хората да имат доходи е чрез труда, а не само със социални помощи, коментира Зорница Русинова.

В отговор на въпрос с колко ще бъдат намалени инвалидните пенсии с реформата, Русинова каза, че е рано да се каже, но се надява с промяната на контрола върху решенията на ТЕЛК да спадне броят на т.нар фалшиви инвалидни решения, които водят и до повече инвалидни пенсии.

Според Русинова обаче най-важното на реформата е подпомагането на хората с увреждания в рехабилитацията, квалификацията, трудовото и личностното реализиране.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега