Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК установи прекомерни дисбаланси в икономиките на България и още четири страни

ЕК установи прекомерни дисбаланси в икономиките на България и още четири страни

Европейската комисия представи вчера резултатите от анализа на макроикономическите тенденции в 18 държави членки, за които през ноември 2015 г. Комисията реши, че трябва да бъдат изготвени задълбочени макроикономически анализи. В резултат на анализа прекомерни дисбаланси са установени в България, Хърватия, Франция, Италия и Португалия.

Европейската комисия представи вчера резултатите от анализа на макроикономическите тенденции в 18 държави членки, за които през ноември 2015 г. Комисията реши, че трябва да бъдат изготвени задълбочени макроикономически анализи. В резултат на анализа прекомерни дисбаланси са установени в България, Хърватия, Франция, Италия и Португалия. 

Резултатите от анализа за 2016 г. са представени в новия опростен формат на процедурата по макроикономически дисбаланси, която е част от рамката за икономическо управление на ЕС – т.нар. европейски семестър. 

Дисбаланси са налице също във Финландия, Германия, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швеция и Словения. По отношение на Австрия и Естония, за които тази година за първи път бяха изготвени задълбочени прегледи, беше установено, че не са засегнати от дисбаланси. В Белгия, Унгария, Румъния и Обединеното кралство не са установени дисбаланси.

Обобщението на ЕК е, че тази година по-малко държави членки са засегнати от икономически дисбаланси, в сравнение с миналата. Освен това те са постигнали напредък при изпълнението на специфичните за всяка държава препоръки, издадени миналата година, макар и постигнатият напредък да се различава за отделните държави и в отделните области на политиката.

„В няколко държави все още продължават да съществуват проблеми, които са източник на уязвимост. Структурните реформи трябва да се засилят, за да се повиши конкурентоспособността на нашите икономики. Държавите членки трябва да продължат да полагат усилия, наред с другото, с цел да намалят високото равнище на публичния и частния дълг, да се справят с неефективността на пазара на труда, да гарантират устойчивостта на социалните системи и да подобрят бизнес средата", коментира заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Съгласно оптимизираната процедура, всички държави членки, за които се установи, че имат дисбаланси или прекомерни дисбаланси, ще бъдат подложени на специфичен мониторинг, адаптиран към степента и естеството на тези дисбаланси. По този начин ще се засили надзорът на ответните мерки на политиката на държавите членки чрез по-активен диалог с националните органи, чрез мисии и доклади за напредъка.

Очаква се Съветът да обсъди констатациите на Комисията от задълбочените прегледи, извършени за икономиките на 18 държави членки. През март и април Комисията ще проведе допълнителни двустранни срещи с държавите членки. Тези срещи ще дадат възможност за обсъждане на докладите по държави с националните органи.

През април държавите членки трябва да представят своите национални програми за реформи и своите програми за стабилност (за страните от еврозоната) или конвергенция (за страните извън еврозоната). Въз основа на всички тези източници, през пролетта Комисията ще представи своите предложения за нов набор от специфични за всяка държава препоръки, насочени към основните предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

Препоръките ще съдържат и фискални насоки и ще се основават на прогнозата на Комисията от пролетта, която ще включва окончателни бюджетни данни за 2015 г., потвърдени от Евростат.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега