Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Историческият музей възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“

Историческият музей възстановява своята образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“

Първата лекция ще е на тема изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско през лятото на 1913 г.. Предложеният материал е основан на устен разказ по спомените на участничка в принудителното изселване на българите – жители на с. Малгара, Кешанско след Втората балканска война 1913 г. и проследява съдбоносно събитие от живота на Мара Граматикова и нейното семейство.

С оглед приключването на летния сезон РИМ-Бургас възстановява своята обществено ориентирана образователна програма „Опознай Бургас и Бургаския край“. Идеята на любознателната инициатива е да представи познати, но и не толкова, интересни и значими събития, лица, предмети, природни дадености и явления, елементи от традиционно-обредната ни система, археологически находки и обекти, които хвърлят светлина върху историческото минало или характеризират спецификите на Бургас и региона в природогеографско отношение. Ще бъде подбрана тематика от различни области на познанието, а лекциите ще се водят от уредници от отделните музейни експозиции. Каним всички, които изпитват потребност да знаят повече за мястото, в което живеят и за които музеите са храмове на музите и затова не непременно атрактивни, но извисяващи, изпълнени със смисъл и послания.

Лекциите ще се провеждат всеки вторник от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. Славянска 69. Ще бъдат придружени с презентации с продължителност в рамките на 30 минути. През месец октомври ще имате възможност да се запознаете отблизо с част от постиженията на екипа археолози, проучващи крепостта Русокастро, да си припомните защо Димитровден е особено „личен ден“ в народния календар и да научите повече за някои интересни обитатели на Черно море. Като гост-лектор сме поканили един от специалните приятели на Бургаския музей – проф. Пламен Павлов, който ще ни върне в средновековната епоха, към датата 26 октомври 1185 г., началото на въстанието на търновските боляри Теодор и Асен, с което се прогласява т.нар. Второ българско царство.

Първата лектория от музейно-образователната програма е насрочена за 3 октомври, а темата е „Разказ от първо лице за изселването на българи от село Пишманкьой, Малгарско през лятото на 1913 г.“. Предложеният материал, разработен от Иванка Делева, гл. уредник на Историческата експозиция, е основан на устен разказ по спомените на участничка в принудителното изселване на българите – жители на с. Малгара, Кешанско след Втората балканска война 1913 г. Повествованието проследява съдбоносно събитие от живота на Мара Граматикова и нейното семейство – драматичното пътуване от родното село в Източна Тракия до България. Нелекият път на прогонените българи завършва със заселването им в Папарус (дн. кв. Сарафово), едно от новобособените бежански поселения в Бургаска област от началото на XX век. Лекцията е във връзка със 110 годишнината от Междусъюзническата война, чийто край е отправна точка за масово бежанско движение на българи, чието многостранно отражение върху историческото развитие на страната ни не спира да предизвиква различни въпроси, някои от които все още очакват своите отговори.Таксата за посещение за възрастни е 5 лв, за учащи и пенсионери – 3 лв. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега