Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Иван Алексиев пред „PoligrafF“: За изчегъртването, изминалия летен сезон и бъдещето на Поморие

Иван Алексиев пред „PoligrafF“: За изчегъртването, изминалия летен сезон и бъдещето на Поморие

За изчегъртването, репресиите от служебната власт, изминалия летен туристически сезон, предстоящия нов такъв и ще въведе ли Поморие синя зона за паркиране? За кризата с дървата и как тя беше преодоляна в Поморие. За новите Ковид-легла в местната болница. Пред „PoligrafF.net“ говори кметът на черноморския град Иван Акексиев.

За изчегъртването, репресиите от служебната власт, изминалия летен туристически сезон, предстоящия нов такъв и ще въведе ли Поморие синя зона за паркиране? За кризата с дървата и как тя беше преодоляна в Поморие. За новите Ковид-легла в местната болница. Пред „PoligrafF.net“ говори кметът на черноморския град Иван Акексиев. 

- Г-н Алексиев, в края на сме на една интензивна година, в която освен с продължаващата здравна криза, свързана основно с COVID-19, се сблъскахме и с политическа такава. Общо 4 пъти гласувахме, 3 пъти за Парламент и веднъж за Президент. Какъв е Вашият коментар за изминаващата си 2021 г. и как я видяхте Вие?
- Това беше година, която ни изправи пред сериозни изпитания. От една страна пандемията, която, за жалост, не отмина – напротив, заляха ни нови вълни с коронавирус. Ние, като местна власт, бяхме изправени пред предизвикателство да се справим с всичко това, защото наред с пандемията, животът трябваше да продължи. И той продължава и всичко това зависеше от нас, от нашите действия и решения. Мисля, че Община Поморие се справи адекватно със създалата се ситуация. Открихме Ковид-отделение в общинската болницата, колкото и трудно да ни беше, колкото и държавата да не ни помагаше. Устояхме на предизвикателството. В момента разполагаме с 25 легла, а започнахме с 10. Лятото, когато цялото Черноморие беше препълнено с туристи, болницата в Поморие беше единствената, която запази Ковид-отделението си, като по този начин успяхме да предпазим града от евентуална по-голяма зараза. Хората, които лежаха в Ковид-отделението, бяха предимно чужденци. И то предимно от съседния туристически комплекс. Въпреки трудностите, успяхме да се справим, но 2021г. определено ни изправи и пред други изпитания - поредица от избори, които доведоха до сериозни кризи – икономическа, политическа, конституционална. Оказа се, че има хора, които са нарушили и погазили Конституцията, което не е добре за нас като страна член на Европейски съюз, където правата на хората и законът са над всичко. Това ни постави в трудна ситуация как да обясним на хората защо пак се явяват на избори. В рамките на няколко месеца ние бяхме на избори 4 пъти, което за държава като нашата, която не е сред най-богатите в света, не е добре. За пореден път ние, местните власти, бяхме изправени пред предизвикателство да се справим със създалата се ситуация. Въпреки репресиите, налагани от полицията, която аз вече наричам Народна милиция, мисля, че Община Поморие отново се справи успешно. Въпреки арестите, които ни бяха правени по места на кметове и общински съветници, въпреки репресиите, ние доказахме, че нито има полицейски чадър над кмета на Община Поморие, нито пък има купуване на гласове от основните политически партии – ГЕРБ и ДПС, за които говореше министър Бойко Рашков. Други хора бяха задържани, за манипулация на изборите, но тези данни бяха скрити. 

Другата голяма криза, пред която бяхме изправени и Община Поморие успя да се справи, за разлика от много други общини, е кризата с дървата. Много хора я пропускат, но кризата с дървата беше и продължава да бъде изключително голяма поради простия факт, че контролът върху държавните гори беше занижен и дървеният материал се изнася за Гърция. Това е повсеместна тайна. А ние, на база на това, че имаме общински гори и създадохме общинско предприятие, успяхме да задоволим нуждите на населението с дърва за огрев. Няма човек, който да е останал без дърва. И въпреки това, получихме жестока проверка, защото, видите ли, ние добиваме дърва и ги предоставяме на хората. Тези неща остават скрити, но на нас ни създават проблеми и трудности, защото когато Държавата не те подкрепя и се изправи срещу теб, а в последните 7-8 месеца точно това се получава, се работи много трудно. 

Годината беше добра за бизнеса, за туризма, но и много трудна като работа от наша страна. Иначе изпратихме много успешен туристически сезон, който се дължи на добрата организация и комуникация между Общинска администрация Поморие и местния бизнес. Много туристи и гости посетиха града ни. Аз съм изненадан от това, което каза служебният министър на туризма г-жа Балтова, че нивото на туристи през 2021 г. не може да достигне нивото на 2019г. Специално в Поморие нивата, които показахме 2021г. надвишават нивата от 2019г. В момента има скандали с плажовете, концесионерите полагат грижи да запазят пясъка, има разнобой в държавните институции трябва ли да се прави това нещо или не трябва. Аз съм израснал на морето и мога да кажа, че въпросните диги се правят всяка година. Не от вчера, не от днес, а от години. Пясъкът се прибира навътре и по този начин се запазва не само той, но и брегът. Това е положението – тежка година по простата причина, че самата Държава не знае какво иска. Т.е. целта е изчегъртване, а не спокойствие и нормален живот на всички български граждани. Ако е изчегъртване – ок, да изчегъртват, но защо това трябва да се прави за сметка на нормалния живот на обикновения български гражданин? От опит мога да ви кажа – наистина е много хубаво в Народното събрание – меки червени килими, меки столове, служебни автомобили, но като се отлепиш от нормалния живот… така се случват нещата. 

- Очаквате ли стремежът за реваншизъм, за който долавям в думите Ви, да продължи и през следващата година?
- Той даже ще набира повече сила. Според мен, зорът за съставяне на правителство е по-скоро да продължи реваншизмът с още по-голяма сила, отколкото да се оправи Държавата. Публична тайна е как ние кметове, сме нагазени от проверки. Не полазени, а нагазени. От всевъзможни институции, структури, силови, финансови и т.нат. Като голяма част от тези проверки са вследствие на анонимни сигнали. И мога да ви цитирам веднага един анонимен сигнал, който е изпратен лично до министър Бойко Рашков, от чуждестранен гражданин, че в Община Поморие много се било крадяло. И лично министърът разпорежда проверка, която знаете ли какво установи?

- Какво?
- Че такъв чуждестранен гражданин няма. 

- Как е възможно чуждестранен гражданин, предполагам летовник, да се сдобие с подобна информация за работата на Община Поморие?
- Как?! Както се разхождал лятото из улиците на Поморие и чул, че много проекти били реализирани, но пък резултатите не се виждали и значи парите били откраднати….Вие сте журналист, ще ви дам и друг пример – репресиите срещу колегите ви от в-к „Труд“. Това е същото нещо, реваншизмът ще продължи срещу всички, които в момента не се страхуват да кажат фактите и истината такава каквато е. Какво се случва във Варна с моя колега? Проверяват го за обществена поръчка, която още не е завършена. Същото се случва в Стара Загора, във Враца… Нас в момента ни проверяват за поръчка, която не е финализирана. А в същото време бъдещият министър-председател погази Конституцията, даде невярна информация и се подписа…те сами подсказват, че този реваншизъм ще продължи с пълна сила и затова бързат да съставят правителство. Това е моят прочит на днешните събития. Погледнете какво става с пандемията. Децата ги побъркаха. „Влезте в клас, няма да влезете в клас“. „Плюйте, не плюйте“... Болниците изнемогват. Ние сме общинска болница и сме инвестирали над 2 млн. лева общински средства. Елементарна помощ няма от Държавата. Ние извън тази държава ли сме? 

- Споменахте децата. Как реагираха родителите в Поморие за т.нар. „щадящи тестове“? Имате ли сигнали за недостиг на тестове? Каква е ситуацията?
- Тестове има. Родителите дадоха съгласие, защото всеки отчита, че е по-добре за всяко дете да бъде в час присъствено, за да може да овладее учебните знания. Тестове има достатъчно, родителите се включиха доброволни при даването на проби да участват, да помогнат на учителите, за да могат да протичат нормално учебните занятия. Но, тази неадекватност на здравния ни министър (Стойчо Кацаров), който се оказа, че даже не е ваксиниран, и го даваха демонстративно как му прилагат бустерна доза, а той няма първоначална ваксина, защото бил преболедувал, какво очаквате от такива хора? Хора, които отричат всичко, за да управляват дадени кризи. Няма как да стане. Отричат ваксината, а управляват здравна криза. Отричат направеното до момента, пък казват: „ние ще намалим кражбите и корупцията“, а в същото време увеличават министерствата на 21. Правят 5 вицепремиери. Извинявайте, но тези вицепремиери как ще се охраняват, как ще се возят, какви пари ще получават? Естествено, че обществени пари ще получават, т.е. нашите пари от нашите данъци. Говорят за съкращения, а в същото време увеличават министерствата. И в същото време ние кметовете да сме виновни за всичко. Броят ни за висши политици. А ние работим на местно ниво и решаваме местни проблеми. Висшите политици са в София и трябва да си понесат своята отговорност. 

- Г-н Алексиев, ще Ви върна към летния сезон, който е важен елемент от битието на Поморие. Можем ли да кажем, че голяма част от българските туристи преоткриха Поморие в сравнение с предишни години. В същото време, по мои наблюдения, се видя един сериозен проблем – с намирането на парко места в града. Какво ще промените, за да решите този проблем за следващия летен сезон?
- Ползата, от вредата (бел. ред. от коронавируса) беше, че българските туристи преоткриха нашето Черноморие, за което аз много се радвам. Ние имаме прекрасно Черноморие, колкото и обратно да твърдят някои неправителствени и зелени организации и да му правят антиреклама. Имаме прекрасно Черноморие, с прекрасни плажове, с прекрасна храна и вода. Абсолютно всички. Най-радостното е, че българите преоткриха нашето море и видяха, че то не е по-лошо от гръцкото, или някое друго. В частност се радвам, че преоткриха Поморие, защото Поморие през последните години, беше позабравено от родните туристи. В следствие на пандемията, през миналото лято се завърнаха българските туристи в Поморие. Те оцениха какво предлагаме, оцениха какво е направено в нашия град. Видяха, че има много неща, с които могат да се забавляват докато са на почивка, видяха, че има разнообразни занимания и за децата. 

През 2021г. ние имахме бум на български туристи. Те бяха много и останаха доволни от посещението си в Поморие. Най-големият ръст на туристи беше именно от родни туристи. Хубавото е, че Поморие беше открито и от румънски туристи. От чуждестранните туристи, най-много бяха от Румъния. Но, и българските, и румънските туристи, създадоха проблем, който вие отбелязахте. Те пристигаха със собствени автомобили и паркирането се оказа голямо изпитание. Това е изключително голям проблем, за който в момента ние работим за неговото решаване. Разработваме, може би до края на годината, или в началото на януари ще сме готови с нова схема, не само транспортна, а и нова схема на паркиране. Ще въведем платеното паркиране, т.е. преференции за живущите тук, преференции за юридически лица, свободно паркиране, нови паркинги – имаме няколко изградени, ще изградим още два-три. Ще отворим други пространства за нови паркинги с платено паркиране, за да могат туристите когато пристигнат да имат възможност да си оставят автомобилите и свободно да се придвижват из града. Тепърва предстои обществено обсъждане и представяне на цялата транспортна схема. Целта ни е от новия сезон да имаме ясно регулирано платено паркиране на територията на град Поморие. 

- Под платено паркиране синя зона ли визирате или друг вид парко места, които да се заплащат за определен брой време престой?
- Определено синя зона, която да функционира целогодишно, като за летните месеци ще има едни условия, а за зимните условията ще бъдат други. Като цяло искам да регулираме паркирането, за да може всеки, независимо дали е дошъл за ден-два, или е постоянно живущ в Поморие, да спазва правилата и реда за паркиране. Да бъдат тротоарите максимално освободени, за да могат да се ползват от пешеходците, защото масово лятото се паркира по тротоари, по зелени площи. Затова регулираме първо движението еднопосочно по улиците, като създаваме възможност за парко място в самата улица. 

- За предстоящия сезон планирали ли сте нови развлечения за гостите на Поморие?
- В момента стартира интересен проект, който вече е одобрен и има избран изпълнител. Превръщаме бившата ни водна кула в музей на рибарството, където посетителите на града ще могат да се запознаят с интересни факти от историята на Поморие и най-вече с поминака на града - рибарството. В близост до тази водна кула създаваме различни арт ателиета, които да бъдат атракция за туристите. В момента подготвяме проект, който, според мен, ще бъде интересна атракция: става въпрос за воден фонтан, позициониран в морето, който вечер ще пресъздава атмосфера на звук и светлина, а през деня ще функционира като фонтан, само водна струя, на крайбрежната алея, на бул. „Яворов“, където пък предстои ремонт на пешеходната алея. Ще бъдат поставени ново осветление, настилка и зелени площи. Ще стане атрактивен, пешеходен, крайбрежен булевард, както е при малките и китни градчета по южна Франция, южна Италия и прочие. 

- Какво си пожелавате Вие за новата 2022г.?
- На мен, на колегите ми и на всички мои съграждани, на всички българи, желая най-вече здраве. Да се пазят, за да бъдат здрави, да бъдат по-усмихнати и щастливи. Да бъдат по-уверени в собствените си сили. Нека заедно да продължим напред. Да не се поддаваме на провокации и да се разделяме, напротив - трябва да бъдем единни, за да продължим заедно напред. Така е оцелял българинът и затова България има над 1300 години история. Желая здраве и много вяра, че доброто ще победи. Аз съм убеден в това. С добри помислим и добри начинания, да вършим добри дела. А той, Господ, си знае работата. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега