Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Киров: Недопустимо е! Държавата въвежда рестрикции за Корал, а обмисля ядрено хранилище в Странджа

Киров: Недопустимо е! Държавата въвежда рестрикции за Корал, а обмисля ядрено хранилище в Странджа

По предложение на членове на комисията се гласува отлагане на заседанието докато не се изяснят всички неточности в документацията.

Притеснително и недопустимо е да се говори само за рестрикции по отношение на защитената зона в Корал, докато в общественото пространство се носят новини за хранилище за радиоактивен отпадък в Странджа, перки в морето против интересите на рибарите и т.н. Това заяви кметът на община Царево Марин Киров днес в заседателна зала на общински съвет в гр. Царево, където се състоя работна група за обособяване на защитена територия до плаж Корал. 

По предложение на членове на комисията се гласува отлагане на заседанието докато не се изяснят всички неточности в документацията. 

"Един път не бяха обявени мерки за развитие и защита, за инвестиции от държавата, за управление в тези зони. Аз единствено от г-н Павел Маринов съм чул логични изречения за управление на защитените зони въобще. От никой друг. Говори се единствено за рестрикции",  каза още Киров.


По думите му всички инвеститори, които имат земи в новата 500-метрова зона, са възложили и платили изготвянето на независими екологични оценки, които показват очевидни разминавания с тази отпреди десетилетие. 

"Общината от своя страна губи 800 000 лв. приходи, ощетени са частни собственици и то местни хора, обикновени хора. Това разширяване на практика обезсмисля зоната, която сега коментираме. Прави впечатление, че отново липсва актуална научна информация за защитените видове и това е достатъчно основание да сме против", коментира още Киров.

Според градоначалника позиция на държавата за целия район на Черноморска Странджа - липсва. "Нямаме ОУП и даже приют за бездомни животни не можем да направим извън града. В Ахтопол абсолютно едностранно и необосновано се твърди, че всички земи попадат в парк Странджа, включително и урбанизирани територии. Държавата така и не отдели средства за план за управление на ПП”Странджа” и това е унизително. И след като е така, някой има ли очакване, че хората приемат с доверие тези стъпки, тази комисия днес? Не, приемаме ги с недоверие. Затова ще гласувам против, докато не се промени подхода - когато се създава защитена територия и зона да са ясни не просто забраните, а мотивите за създаване и ангажимента на държавата за управление, развитие и опазване", допълни кметът на Царево. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега