Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Лекар от Бергамо: Да спрем да казваме, че става дума за "лош грип"

Лекар от Бергамо: Да спрем да казваме, че става дума за "лош грип"

"Опитайте се да проявите милост към всички онези възрастни хора, които бихте могли да изтребите. Това няма да бъде по Ваша вина, знам. Ще бъде по вина на онези, които се опитват да Ви убедят, че всички ние преувеличаваме и раздуваме проблема".

"Един след друг хората идваха в Спешния кабинет. И страдаха от нещо много по-сериозно от "усложнения от грип". Нека спрем да наричаме коронавируса "лош грип". През последните две години научих, че хората в Бергамо не идват в Спешното. И този път не го направиха. Следваха инструкциите - 7 до 10 дни у дома с температура, без да излизат, за да не заразяват другиго, но в края на краищата не издържаха. Не можеха да дишат. Трябваше им кислород".

Това разказа д-р Даниеле Макини - лекар от италианска болница в Бергамо. Един от хилядите специалисти по света, които посрещат, изследват и приемат пациенти, заразени с Covid-19 по света. Един от хилядите здравни експерти, които са откъснати от семействата си в опит да ги предпазят, докато сами излагат на риск живота си.

В емоционално писмо, публикувано в социалната мрежа Facebook той апелира хората да спазват инструкциите на властите и да не неглижират превърналата се в пандемия здравна криза, свързана с разпространението на новия коронавирус.

"Медикаментите срещу този вирус са малко. Как ще се развие заболяването зависи основно от организма ни. Можем само да му помогнем, когато вече сам не може да се бори. И да се надяваме, че тялото ни ще успее да убие вируса само. Като си остане у дома, докато симптомите се влошат, пациентът не променя прогнозата за развитието на болестта си. Сега обаче сме изправени пред нов проблем - липсата на легла. Едно след друго отделенията ни се опразват и се пълнят отново. Кажете ми кой грипен вирус може толкова бързо да предизвика такава трагедия", допълва д-р Макини.

Нещо повече, той уточнява, че при класическия грип, усложненията са сравнително рядко срещани и се случват, когато вирусът успее да разруши защитните бариери на респираторния тракт, позволявайки на бактериите, които обикновено живеят в горната част от дихателните пътища да се настанят в бронхите. Коронавирусът обаче отивал директно в алвеолите, блокирайки напълно функцията им.

"Съжалявам, но за мен като лекар не е никакво успокоение, че най-тежките случаи се наблюдават предимно при възрастни хора с предшестващи заболявания. Застаряващото население представлява голяма част от популацията в Италия и е трудно да откриеш човек над 65 години, който да не приема най-малкото лекарства за кръвно или да има диабет. Освен това, искам да Ви уверя, че когато видите интубиран млад човек в интензивното, или такъв поставен на командно дишане, спокойствието, че възрастта Ви ще Ви предпазва бързо се изпарява", пише още д-р Макини.

Той изтъква, че в момента в Италия вече няма специалисти - той и колегите му са просто лекари, които ежедневно приемат и тестват десетки пациенти. Неща като графици, смени, отделения и ред са напълно изоставени, в лицето на кризата. Лекарите нямат социален живот, изолирани са от близките си и са напълно сами пред огромната опасност.

"От близо две седмици не съм виждал нито сина си, нито близките си, по своя воля, от страх да не ги заразя. Затова бъдете търпеливи и Вие, ако не можете да отидете на театър, да посетите музей, или да потренирате във фитнеса. Опитайте се да проявите милост към всички онези възрастни хора, които бихте могли да изтребите. Това няма да бъде по Ваша вина, знам. Ще бъде по вина на онези, които се опитват да Ви убедят, че всички ние преувеличаваме и раздуваме проблема. Но моля Ви, послушайте ни и се опитайте да излизате от вкъщи само когато се налага. Не се струпвайте в магазините, защото това е най-лошото, което можете да направите, тъй като така увеличавате риска от заразяване", продължава д-р Макини.

Писмото му, което вече циркулира в социалните мрежи, е написано на 7 март. Дни преди да влезе тоталната блокада в Италия.

In una delle costanti mail che ricevo dalla mia direzione sanitaria a cadenza più che quotidiana ormai in questi giorni,...

Posted by Daniele Macchini on Friday, 6 March 2020
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега