Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Летни вируси: Как да се предпазим?

Летни вируси: Как да се предпазим?

За да не допускате летни вируси да атакуват организма ви, трябва да взимате съответните превантивни мерки, както и да се пазите от потенциалните източници на вируса. Можете да го направите, като си изградите някои полезни навици и като добавите в режима си на хранене прием на хранителни добавки.

Лятото е сезонът на вирусите, които често съпътстват морските почивки. Рискът от заразяване е най-голям при децата, както и при хора, които работят в социална среда и са постоянно обкръжени. Ползването на градския транспорт и обществените съоръжения също създава опасност от летни вирусни инфекции. 

За да не допускате летни вируси да атакуват организма ви, трябва да взимате съответните превантивни мерки, както и да се пазите от потенциалните източници на вируса. Можете да го направите, като си изградите някои полезни навици и като добавите в режима си на хранене прием на хранителни добавки.

Какви са симптомите на отслабнал имунитет?

Не е трудно да разберете, когато имунната ви система е слаба и се нуждае от подсилване. За това състояние са характерни следните симптоми:

  • отпадналост и умора – липсата на енергия, дори когато не сте се преуморили или не сте недоспали, е признак, че имунитетът ви е спаднал. Трябва да вземете мерки, когато лесни ежедневни дейности ви изморяват, затруднявате се при вършенето на домакинските задължения или трудно се концентрирате в задачите си. Ясни предпоставки за нахлуващ летен вирус могат да бъдат усещането за цялостна отпадналост на тялото, болки в мускулите, безсилие, неспособност за работа;

  • поява на херпес – при повишени нива на стрес и отслабена имунна система е възможна появата на херпес в зоната на носа и устните. Това е явен знак, че организмът ви се нуждае от укрепване;

  • бавно зарастване на рани – ако забелязвате рани или порязвания, на които им отнема повече време да зараснат, то причината може би е слаб имунитет. Регенерирането на епидермиса обикновено не продължава много време и при нормални функции на организма отнема няколко дни или седмици, според дълбочината на нараняването;

  • чревен дисбаланс – когато нещо в организма не е както трябва, най-бързо се установява чрез състоянието на храносмилателната система. Тя е тясно свързана с имунната и когато отслабне, се появява чревен дисбаланс. Той се дължи на промени, настъпващи в Микробиома и се изразяват в подуване, газове, запек или диария. Загубата на апетит и нежеланието за консумация на хранителни продукти, също е първичен симптом;

  • алергична реакция – нормално е тялото да бъде податливо на алергии, когато няма достатъчна защита. Ако забележите нетипични алергични реакции, чувствителност и непоносимост, то може би е сигнал да си обърнете внимание.Специалистите от онлайн магазин Greenlabox ви съветват да не правите компромиси със здраве си и да се вслушвате повече в знаците, които тялото ви дава.

Какво са летните вируси?

Летните вируси се характеризират с бързото си разпространение и моментално проявление. Могат да бъдат придобити от друг болен по въздушно-капков път. През лятото те са благоприятствани и от високите температури. Най-често срещаните летни вируси са ротавирусът и гастроентеритът, които са познати с повръщане, висока температура и диария. Те могат да се проточат, ако не се вземат незабавни мерки. Поради загубата на голямо количество телесни течности, организмът се обезводнява и това може да бъде много опасно, особено при малките деца. Ниските нива на хигиена на обществени места, като почивни станции, плажове и тоалетни, също са предпоставка за разпространението им.

Как да се предпазим от летните вируси?

Миенето на ръцете преди и след хранене, когато се приберете вкъщи, носенето на маска при контакт с болен и старателната хигиена и дезинфекция, са част от превантивните мерки, които всеки би трябвало да спазва, ако не желае да се зарази с летен вирус. Употребата на пробиотик, имуностимуланти и витамини също е препоръчителна, особено при малки деца.

Как да повишим имунитета си по естествен начин през лятото?

Необходимо е редовно да спазвате някои препоръки в ежедневието, които ще запазят имунитета ви стабилен и здрав. 

Храна
Здравословната, разнообразна и богата на нутриенти диета е препоръчително да бъде вашия начин на хранене. Избягвайте вредните, мазни, преработени и тежки храни, които се храносмилат трудно и бавно. Обогатете менюто си с плодове и зеленчуци, предимно такива, съдържащи витамин С, а също и прясно изцедени сокове и билкови чайове. Набавяйте си полезни мазнини чрез млечни продукти и месо, така че да не лишавате организма си от необходимите вещества.

Хранителни добавки
При доказана липса на конкретни витамини и минерали се посъветвайте със специалист и подберете най-подходящите хранителни добавки за вас. Трябва да бъдат приемани по предписание, за определен период. Началото на лятото е подходящо време за започване на прием на хранителна добавка, която да стабилизира имунитета, за да се намали риска от заразяване с летен вирус. 

Сън
За да функционира правилно тялото, то се нуждае и от пълноценна почивка. Необходими са поне осем часа сън на денонощие, за да може организмът да се възстанови максимално и да се зареди с енергия за следващия ден. 

Физическа активност
Поддържането на добро физическо здраве под формата на редовно движение и физическа активност, е също много важна част от ежедневието. Дисциплината и стимулирането на тялото, което свиква с различни натоварвания и нетипични състояния, осигуряват по-здрав имунитет, който не е толкова податлив на изменения. Следвайки всички тези съвети, ще положите нужната грижа за вашето здраве, ще ограничите рисковете и ще му осигурите естествена защита от летните вируси. 

Платена публикация*
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега