Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Меден рудник" отбелязва 1 век със специална изложба

"Меден рудник" отбелязва 1 век със специална изложба

Празненствата по случай юбилея ще се проведат през септември.

Тази година най-големият бургаски комплекс - "Меден рудник" навършва 100 години. Празненствата ще се проведат през септември. От Общината приканват бургазлии да се включат със снимки, които да бъдат събрани в обща фотографска изложба, показваща как Кара баир/"Меден рудник" се е променял през изминалия век и какви хора са живели тук.

Историята на днешния гигантски жилищен комплекс, за който се твърди, че има повече население от съседните областни градове Ямбол и Сливен, е тясно свързана с тракийския въпрос. През 1913 г. близо до чешмата Кьор Исмаилица се установяват първите 10-15 семейства бежанци от Беломорието. Тогава тази територия е обхващала обширни пасища на заможни бургаски скотовъдци и общинска земя.

През 1920 г. Община Бургас отстъпва и узаконява земята на бежанците, наричайки махалата Кара баир (Черни връх). Името е сменено на "Меден рудник" през зрелия социализъм. Тогава комплексът е застроен масово с панелни жилищни блокове, в които се настаняват млади семейства, дошли да търсят препитание и бъдеще в Бургас.

През 2010 г. бе възобновена традицията в "Меден рудник" да се провежда ежегоден празничен събор. Той се организира от народно читалище "Паисий Хилендарски 1928" и с активното участие на родолюбиви жители на комплекса. Тази година съборът ще се проведе на 19 септември и ще бъде посветен на 100-годишния юбилей.

Както винаги, "Меден рудник" ще празнува с богата фолклорна програма, спортни и други игри. Заради очаквания голям интерес към събитието, по предварителни планове се променя мястото. Идеята е съборът да се проведе не до 128 бл., а на бившето опитно поле до кръстовището ул. "Кооператор" - ул. "Петрова нива".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега