Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Община Поморие очаква първото заявление за безплатно саниране

Община Поморие очаква първото заявление за безплатно саниране

Собствениците на нито една от 13-те допустими за участие в Програмата за енергийна ефективност сгради в Поморие, не са взели решение дали да кандидатстват за безплатно саниране. Кметът Иван Алексиев и екип от администрацията на Община Поморие проведоха разяснителна кампания сред собствениците на апартаменти, които имат право да се възползват от националната програма.

Собствениците на нито една от 13-те допустими за участие в Програмата заенергийна ефективност сгради в Поморие, не са взели решение дали дакандидатстват за безплатно саниране. Кметът Иван Алексиев и екип от администрацията на Община Поморие проведохаразяснителна кампания сред собствениците на апартаменти, които имат право да севъзползват от националната програма. 

Насрещите подробно бяха обяснени стъпките, които трябва да бъдат предприети отстрана на собствениците, за да кандидатстват за безплатно саниране. „От страна на Общината сме в пълна готовност да изпълним задълженията си,но първата стъпка е на собствениците. Те трябва да се организират, да постигнатединодушно съгласие и да подадат заявление за кандидатстване в Общината. От тамнататък действаме ние. Сформирал съм екип, който да отговаря на всички въпросии да оказва всякакво съдействие. Интерес има, но резултати още не”, каза кметътАлексиев.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищнисгради цели осигуряване на по-добри условия на живот. Постигането на по-високониво на енергийна ефективност ще намали разходите за енергия и ще удължижизнения цикъл на сградите.Сдружението на собствениците, което е задължително условие закандидатстване се създава само за целите на програмата и за период от 5 години,защото толкова е гаранционния период, който се дава след санирането нажилищните сгради. Създаването му се изисква по Закона за управление на етажнатасобственост и по смисъла на този закон то е юридическо лице без собственост.

Сдружението не може да извършва стопанска дейност, която да доведе дозадлъжняване на хората. Програмата за енергийна ефективност включва укрепване на сградата, обновяванена общите й части – покрив, фасада, стълбище, общи избени помещения. Пакетът отбезплатни мерки включва поставянето на топлоизолация, смяната на дограма,  изграждане на инсталации за соларни панели,ремонт на ел. инсталацията на общите части и внедряване на енергоефективнимерки в асансьорите.

„Едно от предимствата на Програмата е безплатното изготвяне на техническипаспорт на всяка сграда. Новите строежи притежават този сертификат, но старитетрябва да преминат през процедура за техническо обследване на сградата, коятострува хиляди лева, в зависимост от големината й. Предвижда се в бъдещетехническият паспорт да е задължителен документ при продажба на жилища.”,поясни инж. Илияна Калудова, нач. отдел УТООС.

По данни на Регистъра на Българската банка, подписаните домомента договори за финансиране са 86 за цялата страна. Кандидатстването ще бъде постоянно в рамките на 2 години/до 2016 г. вкл./ или до изчерпване на наличния финансов ресурс. Повече информация за Програмата – Вижте тук.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега