Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Oчаква се ново поскъпване на доматите

Oчаква се ново поскъпване на доматите

„Цените на храните в България и Европа в голямата си част са едни и същи. Българските производители доставят продукти, които на щанда са с 50-90% надценка"

„Земеделските производители в момента не получават най-справедливата цена, съответно потребители заплащат храната си на цена, която тяхното благосъстояние не позволява. Какви са надценките на веригите – аз най-малко съм човекът, който ще обследвам. А относно ДДС-то на храните, в България то е най-високото в Европа”. Това коментира  в предаването „Здравей, България” зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

„Цените на храните в България и Европа в голямата си част са едни и същи. Българските производители доставят продукти, които на щанда са с 50-90% надценка. Какви са разходите на веригите и защо остава само 4% печалба – това не е проблем на правителството, нито на парламента”, каза Джиков.Той обаче прогнозира ново поскъпване на оранжерийните домати.„Българските оранжеристи изпитват изключително сериозни затруднения. Последните 25 години оставихме на самотек производителите на краставици и домати. Жестоката конкуренция от Турция и Гърция ги постави в невъзможност да произвеждат. Със служебния кабинет разработваме 3 мерки за подкрепа на оранжерийните производители", каза Джиков.

„За никого не е тайна, че в момента в Европа над 70% от оранжериите не заредиха заради цената на отоплението и разходите, които биха направили, за да произведат продукция. На практика проблемът с отоплението на оранжериите, вчера се появи със страшна сила и при водата за напояване. С право негодуват земеделските производители”, каза зам.-министърът.„Логично е когато няма българско производство, когато има допълнителни разходи като транспорт и посредници, доматите, които дойдат от чужбина, да дойдат и на по-висока цена”, обясни Джиков.

На срещата с оранжерийните производители са изчислили, че производствената цена на 1 кг. домати е около 4,5 лева. По думите му това е около 250-300% по-скъпо от 2021 г.„Всички виждаме какви са цените на горивата, торовете, препаратите, електроенергията”, коментира Джиков.Той коментира и очакваното поскъпване на водата между 17 и 395%.„Фирмата „Напоителни системи” е доста интересна”, каза зам.-министърът.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега