Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Оправдаха бившия директор на бургаския затвор

Оправдаха бившия директор на бургаския затвор

Окръжен съд – Бургас оправда подсъдимия Деян Костов по повдигнатато му обвинение за извършено престъпление по служба.

Окръжен съд – Бургас оправдаподсъдимия Деян Костов по повдигнатато му обвинение за извършено престъплениепо служба. Той бе признат за невиновен в това, че на 23.03.2007 г. в гр. Бургасв качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение -Началник на затвора гр. Бургас, е превишил властта и правата си, като сиздадена от него Заповед № 34/23.03.2007 г., преместил в затворническообщежитие от преходен тип - „Житарово“, лишен от свобода, изтърпяващ наказаниепри строг режим, в нарушение на разпоредбите на Закона за изтърпяване нанаказанията, с цел да набави за другиго – преместения - облага, изразяваща се втова, че е преместен в затворническо общежитие от преходен тип за изтърпяваненаказанието при по-лек режим от наложения му, без да има за това решение наоправомощена комисия.

От това са могли да настъпят немаловажни вреднипоследици: уронване престижа на институциите - българския съд, Министерство направосъдието, ръководството и администрацията на местата за лишаване отсвобода.           

Днессъдът разпита трима свидетели – началник на Затворническо общежитие „Житарово“,бивш Главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ къмМинистерството на правосъдието и бивш заместник-министър на Министерството направосъдието към момента на деянието, предмет на обвинението.            

Впледоарията си пред решаващия съд представителят на Окръжна прокуратура –Бургас поиска Костов да бъде признат за виновен. Прокурорът посочи, че вкачеството си на началник на Затвора в Бургас, подсъдимият е имал право дапремества лишените от свобода само въз основа на решение на оправомощената затова комисия. В конкретния случай, затворник, излежаващ 15 години лишаване отсвобода при първоначален строг режим, е бил преместен от Затвора във Варна вЗатвора в Бургас със заповед на Главния директор на Главна дирекция„Изтърпяване на наказанията“.

Подсъдимият издал заповед за преместването му взатворническо общежитие при по-лек режим на изтърпяване на наказанието. Споредпрокурора, че Костов не е бил овластен, нито е имал право да извършипреместване по този начин. Държавното обвинение смята, че така е била набавенаоблага за затворника, който е търпял наказанието си при по-лек от определенияму режим. Прокурорът посочи, че преместването му било мотивирано с потребносттазатворникът да извършва специализирана дейност в ковашката работилница наобщежитието, но не е работил това.           

Дваматазащитници на Костов пледираха той да бъде оправдан, тъй като от събраните поделото доказателства не се установява нарушение на определения на затворникарежим за търпене на наказанието, нито се доказва да е била създадена облага занего. Те обърнаха внимание, че в затворническото общежитие затворникът не еползвал привилегиите, дадени на лишените от свобода при общ и лек режим. Пълномощницитепосочиха, че Костов не знаел в кой затвор в страната има специалист съссъответните умения, нито го е посочил конкретно. Преместването било извършваноза целите на затворническо производствено предприятие. Подсъдимият разпоредилпрехвърляне на затворника в общежитието два месеца след преместването му отЗатвора във Варна в Затвора в Бургас.

В общежитието той продължил да търпинаказанието при строг режим, а по време на работа всички затворници били равнотретирани. Защитниците се позоваха на събраните днес свидетелски показания,според които годишно се преместват 60-70 затворници, за да извършват специализиранаработа или да се обучават. Тази практика била в съответствие с изискванията наЕвропейската конвенция за правата на човека и с указанията на Европейскатакомисия. Според тях не са настъпили сочените от прокуратурата вредни последици,или ако има такива, те са нищожни и не представляват престъпление.            

Впоследната си дума подсъдимият заяви, че въпросното преместване е сред малкотоизключения в системата на затворите с цел осъществяване на производственадейност. Той смята, че не създал облаги за затворника. Затова Костов поиска дабъде оправдан по повдигнатото му обвинение.Присъдатана Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд –Бургас.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега