Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Полезна или вредна е туршията?

Полезна или вредна е туршията?

С наближаването на зимата наближава и моментът, в който ще оставим за кратко пресните салати настрана и ще посегнем към зимнината. Това обикновено подклажда дебата относно това дали туршията, киселите краставички и другите ферментирали зеленчуци са полезни или вредни.

С наближаването на зимата наближава и моментът, в който ще оставим за кратко пресните салати настрана и ще посегнем към зимнината. Това обикновено подклажда дебата относно това дали  туршията, киселите краставички и другите ферментирали зеленчуци са полезни или вредни. Тук специалистите прилагат златното правило на здравословното хранене - да, полезни са, но в ограничени и балансирани количества.

Различните видове туршии се приготвят с киселина и сол, които да запазят зеленчуците. Това е един от основните поводи за притеснение - количеството натриев хлорид. Последните изследвания отричат прякото влияние на солта върху кръвното налягане, но въпреки това с нея не трябва да се прекалява. Най-вече, тъй като подправката влияе на метаболизма, променя начина, по който тялото ни обработва мазнините, и може да доведе до затлъстяване.

Другото основно притеснение е загубата на хранителни вещества. Всъщност, ферментацията може да увеличи концентрацията на някои витамини като А, D, E и K. Запазват се и приблизително същите стойности на фибрите. При термична обработка риск има за витамин С, който обаче можете да си набавяте от пресните плодове, например. Светлината, от своя страна, разрушава рибофлавините, но ако бурканите се държат на тъмно място, това не бива да ви притеснява.

Едно от предимствата на туршията са ферментационните бактерии, които действат като естествен пробиотик. Те регулират действието на отделителната система, успокояват стомашните проблеми и подсилват имунитета.

Оцетът в туршията сам по себе си има положителни ефекти върху организма. Според някои изследвания, киселата подправка спомага изгарянето на мазнини и регулира кръвната захар. Киселините в оцета забавят усвояването на въглехидрати и макар това да не води до загуба на килограми, предпазва от натрупването им.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега