Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Празникът продължава с "разметни" понеделник

Празникът продължава с "разметни" понеделник

Той дава старт на Томината неделя или Светлата седмица след Възкресение.

Великденският празник продължава с т.нар. „разметни“ или „разтурни“ понеделник. Той дава старт на Томината неделя или Светлата седмица след Възкресение. Според Християнската традиция, в тази седмица възкръсналият Христос започнал да се явява пред своите апостоли. Единствен Тома не повярвал в слуховете за чудото, докато, на осмия ден от възкресението, Христос не му се явил, за да го убеди лично.

Първият ден от тази седмица – понеделник, който се явява вторият ден на Великден се нарича „разметни“ или „разтурни“. В народната традиция това е денят, в който млади момичета и момчета се събирали на голямата поляна, за да търкулнат червени яйца по тревата. С този магически дар, хората омилостивявали Природата. Поверието гласи, че така земята ще бъде предпазена от градушки, а реколтата ще бъде богата.

Светлата седмица се посреща с празнични хора. През идните седем дни не бива да се работи, а само да се празнува. Жените не перат, а мъжете не обработват земята. На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега