Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Кантарджиев: Наблюдаваме български щам на Covid-19

Проф. Кантарджиев: Наблюдаваме български щам на Covid-19

"У нас има данни за две жени в Северна България, които са на 60 и 65 години с британския вариант. Наблюдавахме една мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам, при който в началото на 25 място са заменени аминокиселини, които са доста различни по структура", обясни Кантарджиев.

Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса, който е открит при две жени в Северна България. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ по време на брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

"У нас има данни за две жени в Северна България, които са на 60 и 65 години с британския вариант. Наблюдавахме една мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам, при който в началото на 25 място са заменени аминокиселини, които са доста различни по структура", обясни Кантарджиев.

По думите му този щам е под наблюдение и се очаква да доведе до необходимост да се търси нова ваксина."Обърнахме се към Института по молекулярна биология към БАН, където един млад човек, който си разбира от работата, направи модел на промяната на протеина.Този щам в момента е щам под наблюдение, той не се е променил така, че да не му действат ваксините. Започнахме всички случаи в областта да ги диагностицираме, и когато се получи британски вариант или друг вариант, да ги секвенираме", добави той.

"Има една група от новопоявили се варианти, които притесняват световните здравни власти.Такива са бразилският, британският, южноафриканският и нигерийският. Някой от тях имат малко разпространение, но има и такива като британския заляха и вече са повече от 99% у нас. Променя се щамът, променя се възрастта на засегнатите, елементите от клиничката картина също.Наблюдава се и втора група, които са варианти в процес на изследване - такива са френският вариан, който преди 3 седмици няколко пациенти PCR техниката в болница в Париж не успя да ги докаже. В момента не се дават данни за развитие на този нов вариант. И чешкият, и румънският щам  бяха съобщени в Twitter, не са съобщени от авторитетна държавна институция. Те са щамове, които се квалифицират също като такива в процес на изследване. Тези два щама не променят влиянието на ваксините", допълни още проф. Кантарджиев.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега