Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Пенчев: У нас няма възможност да се произвежда електронергия от геотермални източници

Проф. Пенчев: У нас няма възможност да се произвежда електронергия от геотермални източници

Проф. Пенчев уточни, че не е осъществимо и не е реалистично да се случи казаното от министъра на финансите Асен Василев, че за 4 години може да изградим геотермални мощности за 400 мегавата и това да бъде записано в Плана за възстановяване и устойчивост:"

"Ползването на геотермалната енергия за отопление у нас не е чак толкова малко, както се твърди. В находища като тези във Велинград,  Сандански, Хасковски минерални бани и други, водата се ползва", каза за БНР проф. Павел Пенчев,  председател на Българската асоциация по подземни води, преподавател в Минно-геоложкия университет.

"Геотермалните ресурси са три вида- ниско температурни - до 90 градуса , средно - до 150 градуса и високо температурни - над 150 градуса.

Нашите основни ресурси са от ниско температурните, почти нямаме средно и високо температурни. Ползването на ниско температурните не е само за отопление, те се ползват за балнеология, за спорт, за хигиенни нужди. Това е директното ползване за топлина", за още проф. Пенчев.

Проф. Пенчев уточни, че не е осъществимо и не е реалистично да се случи казаното от министъра на финансите Асен Василев, че за 4 години може да изградим геотермални мощности за 400 мегавата и това да бъде записано в Плана за възстановяване и устойчивост:"

Това, което се говори, се отнася за използване на геотермална енергия за производство на електоренергия. Това в България не може да се случи, защото за производство на електроенергия са необходими среднотермални температурни източници, а както ви обясних, ние нямаме такива. Това, което говорят, че в Турция има, да но там геоложките условия са съвсем различни...там са обвързани с тектонски и разломни зони и по-добре, че у нас нямаме такива", поясни проф. Панчев.

По думите му ние имаме и много малко находища над 75 градуса, което е възможният минимум.

"Това означава, че можем да ползваме термалните извори за топлинна енергия и то на мястото на източника, тя няма как да се пренася. Тези "розови цифри" не отговарят на иситината, 400 мегавата - това е пълен абсурд", заяви експертът.

От Асоциацията са направили оценка и проучвания на всички находища на минерални и термални води,  допълни още проф. Пенчев. Техните проучвания са потвръдени и от оценката на Геологическия институт на БАН.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега