Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Променящи се гени засилват имунитета ни през зимата

Променящи се гени засилват имунитета ни през зимата

В студените месеци симптомите на артрит, диабет и други хронични заболявания може да се засилят. Сезонните ринити и други прояви на алергични реакции - също. Забавянето на метаболизма е друго подобно явление.

Британски учени потвърдиха наличието на променящи се гени, отговорни за "включването" и "изключването" на имунитета в зависимост от сезона. Новата теория обяснява някои зависимости между годишните времена и заболяванията, пише "Daily Mail". Именно тези променливи гени са виновниците за влошаването на някои хронични заболявания, както и за склонността ни към настинки и грип.

Според учени от Кеймбриджкия университет, естествените защитни сили на организма ни следват годишните цикли, за да ни предпазват от съответните за сезона заплахи. Имунитетът ни към инфекции, например, се засилва през зимата, когато в миналото хората са били затворени в големи групи, където заразяването е било по-вероятно.

Това, обаче, създава известни проблеми в днешно време, когато начинът ни на живот никак не прилича на този на прадедите ни. Преминаването от лято към зима е преходният период, в който имунната ни система се засилва. Когато, обаче, няма инфекции и заплахи, с които да се бори, вродените ни защитни сили могат да се обърнат срещу нас.

Така, в студените месеци симптомите на артрит, диабет и други хронични заболявания може да се засилят. Сезонните ринити и други прояви на алергични реакции - също. Забавянето на метаболизма е друго подобно явление. През зимата, когато храната е била по-малко, хората са оцелявали трудно, което еволюцията е предотвратила като е създала защитен механизъм. Това е причината много от нас да качват килца през студените месеци.

В изследването са проследени над 22 000 гени на над 16 000 души по света. При четвърт от тях се наблюдава генетично изменение, зависимо от сезона. То се обуславя както от температурата, така и от светлината и други влияния на околната среда, въпреки липсата на промени в житейския цикъл.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега