Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Първото мюсюлманско богослужение в "Света София" ще бъде на 24 юли

Първото мюсюлманско богослужение в "Света София" ще бъде на 24 юли

Турските власти вече обявиха, че достъпът на туристи до "Света София" няма да бъде преустановен, независимо от провеждането на богослужения.

"България посреща със съжаление решението, засягащо статута на „Света София“. Присъединяваме се към призивите на международната общност за запазване на досегашния достъп до монумента, предвид неговата история и символното му значение за християнството и исляма. Очакваме да бъде съхранена универсалната историческа стойност на паметника като част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО".

Това гласи официалната позиция на Министерството на външните работи на България във връзка с решението на Държавния съвет на Турция "Света София" отново да стане Джамия, след като десетилетия наред бе музей. Очаква се първото мюсюлманско богослужение в "Света София" да се състои на 24 юли.

"Решението за статуса на "Света София" е свързано с правата и желанията на турския народ", категоричен бе в изявление по темата президентът Реджеп Ердоган. Той заклейми западните страни, разкритикували превръщането на историческия монумент в джамия като намеса във вътрешнополитическите работи на Турция и обвини същите тези страни, че "не са сторили нищо, за да предотвратят негативното отношение към исляма сред народа си".

ЮНЕСКО изрази съжаление по отношение на решението, взето "без опит за диалог с международната общност". Очаква се то да бъде разгледано на следващото заседание на Световния комитет по културното наследство. Турските власти вече обявиха, че достъпът на туристи до "Света София" няма да бъде преустановен, независимо от провеждането на богослужения. Ердоган даде пример с Нотр Дам и други християнски храмове по света, които освен свято място за вярващите, са и туристически обекти.


Църквата „Света София“ е осветена за пръв път през 360 г. като катедрален храм на Константинополската патриаршия.  След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. храмът е превърнат в джамия. През 1934 година, с решение на турския министерски съвет тя е превърната в музей. Президентският адвокат Селами Караман заяви пред Съвета, че актът от 1934 година е незаконен и поиска в храма отново да се провеждат молитви.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега