Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Семир Абумелих: "Парите следват пациента" е моята кауза

Борбата за падане на монопола на НЗОК продължава
Семир Абумелих: "Парите следват пациента" е моята кауза

Собственикът на МБАЛ „Дева Мария” и МЦ "Света София" Семир Абумелих е част от листата с кандидат-депутати на ГЕРБ в Бургаска област. Пред репортер на „PoligrafF” той сподели какво го е мотивирало отново да тръгне по пътя към депутатското място, какво би променил в сферата на здравеопазването и какъв е начинът за увеличаване на раждаемостта.

Собственикът на МБАЛ „Дева Мария” и МЦ "Света София" Семир Абумелих е част от листата с кандидат-депутати на ГЕРБ в Бургаска област. Пред репортер на „PoligrafF” той сподели какво го е мотивирало отново да тръгне по пътя към депутатското място, какво би променил в сферата на здравеопазването и какъв е начинът за увеличаване на раждаемостта.

Коя от поставените си цели успяхте да осъществите катодепутат в 42-рото Народно събрание /НС/?

Направих така, че 2014 година НЗОК да продължава да работи свсички болници и всички лекари в страната. Имаше предложение Касата от догодинада започне да си избира с кого да работи и да ограничи достъпа на пациентите донякои лечебни заведение. Това  е реалното,което успях да направя като народен представител. Освен това имах многопредложения, които не бяха приети, тъй като бях в опозиция. Имам 26 изказванияв НС, 53 в Комисията по здравеопазване, 65 питания към министри.

Какво се случва с идеята „парите следват пациента“?

„Паритеследват пациента“ е моята кауза и борбата продължава.Пациентът сам да избира къде да се лекува, а избраното от него лечебно заведение ще получава парите, изразходени за лечението му. Няма да има бюджети и подобни предварителни разчети.

Защо искате отново да бъдете депутат?

Защото трябва да падне монополът на Касата. Нещата впарламента се случват бавно и една година не стига за нищо.  Докато убедиш останалите депутати, коя еправилната посока се иска време.

Подел сте кампания във Фейсбук против монопола на Касата, затова се борите от няколко години.

Това е моя кауза и аз няма да се откажа от нея. Понякога иаз се питам какво правя в Народното събрание.

А отговорът?

Отговоръте: Монополът на Касата трябва да падне и принципът да стане „пациентът  в центъра на вниманието“.

Преди дни стана ясно, че Надзорният съвет на Касатаиска още 117 млн. лева, за да гарантира здравните услуги до края на годината.Парите в касата отново не стигат, защо според Вас?

Парите в НЗОК не им стигат и никога няма да им стигнат, защотоса лоши стопани. Сегашният директор, предният и т.н., не защитавам никой… в случаяКасата е хронично и лошо управлявана. Трябва българинът да избира на кой да сидава парите. Как може да избираш при кой да си застраховаш колата, а да нямашправо да избираш при кой да си „застраховаш“ тялото. Няма логика колата ти даима повече права от теб. И ей такива аномалии, за които в интерес на истинатаединственото обяснение, е че толкова много пари има в здравната система,толкова се краде, че затова не искат да се сменят правилата.

Монополът на Здравната каса е равен с този на ЕРП-тата.Разликата се състои в това, че с едните се сблъскваме всеки месец, когато сиплащаме тока, а с другите – когато се разболеем. В най-лошия случай ще ни спраттока, ако не можем да си го позволим. Но не ми се мисли какви могат да сапоследиците при другия вариант – ако не можем да си позволим лечението.

Аз искам холандската система да я въведем в България. Вцентъра на системата е пациентът, той решава на кой да си дава парите, тойрешава къде да отиде да се лекува, държавата да е само регулатор и да нямаспекула в качеството, което се предлага, застрахователите да не злоупотребявати т.н. Но държавата да не управлява ресурса, а самият човек да си го управлява.Това е толкова елементарно.

Кога предвиждате да има някаква промяна в Касата къмпо-добро? 

Ако ме изберат с преференциален вот – ако гласуват за ГЕРБ с9 и с 5 за мен с преференциален вот, гарантирам че в рамките на година – две промянатав Касата ще е на лице. Защото като отидеш в София като обикновен депутат, ти сиедин от 240… колкото и да говориш, да предлагаш, каквото и да правиш, не теслушат… Ако обаче отидеш с преференциален вот, начинът е съвсем различен.  Аз съм до голяма степен „перде“ и хвана ли еднатема, докато не стигна докрай не се отказвам.

Освен за монопола на НЗОК, за какво друго ще работите впарламента?

Основното е да се довърши сградата на Медицинския факултет вБургас, околовръстните пътища в Бургас да станат, да се санират половината блоковев Бургас за целия мандат, да се увеличи раждаемостта.

Аз съм дал задание до БАН, за решение за увеличаване нараждаемостта. То е свързано с два фактора „какво да си правим децата след катоги родим“ – детски градини, образование, а другият е „ако аз съм безработна имъжът ми работи, дали е времето да правим деца сега“ – отговорът на този въпросе в шоковото даване на майчинството, т.е. майките да избират дали си искатвсичките пари накуп. Много от анкетираните по темата това ги насърчава. Ако 10 000 лева, примерно им влязатнакуп в семейния бюджет, казват добре не искаме майчинство, но с тези пари щеси закрепят положението и след това ще се върнат бързо на работа. Доходите игрижите за детето, това са двете посоки, в които трябва да се работи.

Някаква прогноза затова колкокандидат-депутати ще влязат в НС от ГЕРБ-Бургас?

Осем.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега