Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Съветници настояват за еднократна помощ за раждане или осиновяване на дете в Община Бургас

Съветници настояват за еднократна помощ за раждане или осиновяване на дете в Община Бургас

Кандидатите за получаване на помощта ще трябва да са пълнолетни, най-малко със средно образование.

Общински съветници настояват за въвеждане на еднократна помощ за раждане или осиновяване на дете като мярка за насърчаване на раждаемостта в рамките на Община Бургас. Докладната е внесена от Георги Дракалиев и Николай Стоянов.

"В действащата подзаконова нормативна база на община Бургас липсва отпускане на еднократна финансова подкрепа, която да стимулира едни отговорни родители и осиновители и да спомогне в първите им стъпки по отглеждане на едно или повече деца. Предвид ниската раждаемост, дори и в Бургас, действителността налага да се търсят повече социални методи, чрез които да се стимулират семействата да имат повече деца", изтъкват двамата представители в местния парламент.

Те се позовават и на статистиката, според която двойките все по-дълго отлагат създаването на семейство, като дори когато го направят, обикновено се ограничават до едно или две деца. Една от причините, според Дракалиев и Стоянов, неизменно остава липсата на финансова сигурност, необходима за посрещането на бебе у дома.

"Подзаконовите нормативни актове, с които се отпуска финансова подкрепа за стимулиране на раждаемостта са с прекалено широк кръг от правоимащи лица. С тези финансови средства може да се злоупотребява и поради това, предлагаме да се въведат по-високи изисквания с цел предотвратяване на порочни практики за усвояване на средствата", посочват авторите на докладната.

Те са изготвили примерен правилник за изпълнение на програмата за стимулиране на раждаемостта. Документът вече е преминал необходимата фаза на обществено обсъждане и сега предстои с него да работят съветниците от местния парламент.

Според правилника, едно от основните изисквания към кандидатите за еднократна помощ е те да са навършили 18 години и да имат най-малко завършено средно образование. Освен това, към момента на кандидатстването те трябва да имат постоянен адрес на територията на общината най-малко от 2 години за единия родител. Другият също трябва да е жител на града. Възможно е и кандидатстване, в случай че единият от родителите има настоящ адрес от най-малко 3 години преди раждането на детето.

Сред критериите е и родителите да нямат неплатени задължения към държавата или общината, както и да нямат прекъснати здравноосигурителни права. Задължително е и детето да не е настанено в институция.

Според изготвения Правилник, кандидатстването ще се осъществява чрез заявление, подписано и от двамата родители, освен в случаите, когато в акта за раждане няма вписан втори такъв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега