Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие празнува!

Поморие празнува!

На 6-ти май, когато православната църква почита един от най-големите български светци – Св. Георги Победоносец, Поморие отбелязва своя празник. В манастир „Свети Георги” бе отслужена тържествена литургия. Хиляди миряни запалиха свещи и се помолиха в божията обител. За празника по традиция бе осветен и курбан.

На 6-ти май, когато православната църква почита един от най-големите български светци – Св. Георги Победоносец, Поморие отбелязва своя празник. В манастир „Свети Георги”  бе отслужена тържествена литургия. Хиляди миряни запалиха свещи и се помолиха  в божията обител. За празника по традиция бе осветен  и курбан.

Манастирът “Св. Георги Победоносец” е основан в годините, когато България е под Османско робство.Тогава целият регион бил под властта на един човек - Селим Бей. Богат, но нещастен, защото и той и любимата му дъщеря страдали от тежка болест. При него работели и християни -един от тях дядо Нено, който бил ратай в чифлика сънувал няколко пъти Свети Георги, който му казал да дойде на мястото където се намира сегашната камбанария и да започне да копае.

Според историята, Селим Бей не разрешил християните да изпълнят съветите получени от Св.Георги чрез съня и затова бил наказан болест. Дядо Нено тайничко изкопал мъничък кладенец от който бликнала целебна вода. Легендата разказва още, че Селим Бей пиейки от тази вода се излекувал от нелечима болест и той решава да дари земя и на това място да започне да се построи църква и да започне да се изгражда манастир.  

Здраве, късмет и успешен сезон за поморийци, пожела кметът Иван Алексиев на празника на града. "Пожелавам на съгражданите си най-вече здраве, много късмет и Свети Георги да бди над нас, да имаме един успешен сезон. Пожелавам на всички много усмивки и много прекрасни мигове", пожела Алексиев пред репортер на "PoligrafF".

По думите му за предстоящия сезон на Поморие му предстои да посреща много туристи, а също и да се сдобие с една дългочакана придобивка - голяма велоалея. "Имаме готовност, след празника на града, да стартираме изграждането на велоалеята, която липсва на поморийци. Искаме максимално да ограничим движението с автомобили и да наблегнем на един чист и екологичен туризъм", коментира кметът.  

"На финала сме по приключване на проекта "Музей на солта", до 15 май трябва да приключим. Това е една нова атракция. Освен традиционното добиване на сол, което ще се демонстрира на туристите, в единия край ситуираме и кален плаж, с луга, да се види какво предлага и Поморийското езеро - имаме една изключително лечебна кал и този ресурс трябва да се използва", допълни кметът.

Още снимки от празника на града може да откриете на официалната ни фейсбук страница!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега