Как да направим живота си "по-зелен"

Автор: "PoligrafF" , от 15.05.2019 1
Дребни навици, които могат да имат огромно влияние върху природата.

Макар много от мерките за борба с климатичните промени и опазването на природата действително да зависят от световните лидери, някои дребни промени в навиците на всеки от нас също могат да променят тенденцията на упадък и замърсяване на околната среда.

Тези дребни навици са всекидневни и усвояването им не е трудно. Те обаче могат да имат огромен ефект, особено ако се превърнат в традиция за всяко домакинство. Ето как ни вдъхновяват от Българска асоциация по рециклиране /БАР/ да бъдем по-добри към природата:

§ Спирайте водата, докато си миете зъбите – ще спестите поне 20 литра.

§ Сменете крушките в домакинството с енергоспестяващи. Ако всеки го направи у дома, това би било равностойно да премахването на 1  милион коли на пътя.

§ Изключвайте компютъра и зарядните за телефон от контакта през нощта.  Така ще спестите 40 ват-часа на ден.

§ Пестете офисната хартия, като принтирате от двете страни всеки път, когато ви е възможно. Така ще се спестят милиони тонове хартия годишно.

§ Пестете топлата вода, като перете или се миете с хладка, а не с гореща вода. По този начин също ще спестите много енергия.

§ Не наблягайте само на хартиените кърпи в домакинството. Изчислено е, че човек използва средно по 6 кърпички дневно, което прави 2200 на година! А цялото население на планетата?!

§ За рециклирането на стъклото и хартията няма нужда и да се напомня. Въпреки това все още може да се срещнат изхвърлени бутилки и вестници на в кофите за боклук или дори направо на улицата. Когато са нерециклирани, стъклото се разгражда за милиони години. Известно е, че рециклирането на стъкло намалява замърсяването на въздуха с 20%, а на водата – с 50%. Относно вестниците и другата периодика статистиката съобщава смайващи цифри. Рециклирането на ежедневната периодика би спестило 500 000 ДЪРВЕТА НА СЕДМИЦА!

§ Опитайте се да замените бутилираната вода с филтрирана. Един филтър за пречистване на вода от магазина ще реши въпроса. Защото е известно, че за съжаление все още почти 90%  от пластмасовите бутилки не се рециклират и остават в земята.

§ Въпросът с личната хигиена е деликатен. Но все пак вземайте по-кратък душ и не използвайте вана, която хаби много вода, съветват експертите.

§ Ако купувате храни местно производство, не само ще подпомогнете родната икономика, но ще намалите вредните емисии във въздуха от транспортирането на храна на далечни разстояния.

§ И накрая – засадете поне едно дърво в живота си. Освен че ще се почувствате лично удовлетворени, знайте, че сте направили нещо изключително важно и полезно за планетата.

Добави в Svejo

Poligraffски погледнато

02.02.2020 - пролетни температури, слънце и море!
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Опасявате ли се от водна криза във Вашия град?

Да, с тази липса на дъжд от месеци. Да, очевидно някой прави далавери. Не, мисля че темата се преекспонира След Перник ще се вземат мерки, за да няма и други градове с режим
виж резултатите или