Как да направим живота си "по-зелен"

Автор: "PoligrafF" , от 15.05.2019 1
Дребни навици, които могат да имат огромно влияние върху природата.

Макар много от мерките за борба с климатичните промени и опазването на природата действително да зависят от световните лидери, някои дребни промени в навиците на всеки от нас също могат да променят тенденцията на упадък и замърсяване на околната среда.

Тези дребни навици са всекидневни и усвояването им не е трудно. Те обаче могат да имат огромен ефект, особено ако се превърнат в традиция за всяко домакинство. Ето как ни вдъхновяват от Българска асоциация по рециклиране /БАР/ да бъдем по-добри към природата:

§ Спирайте водата, докато си миете зъбите – ще спестите поне 20 литра.

§ Сменете крушките в домакинството с енергоспестяващи. Ако всеки го направи у дома, това би било равностойно да премахването на 1  милион коли на пътя.

§ Изключвайте компютъра и зарядните за телефон от контакта през нощта.  Така ще спестите 40 ват-часа на ден.

§ Пестете офисната хартия, като принтирате от двете страни всеки път, когато ви е възможно. Така ще се спестят милиони тонове хартия годишно.

§ Пестете топлата вода, като перете или се миете с хладка, а не с гореща вода. По този начин също ще спестите много енергия.

§ Не наблягайте само на хартиените кърпи в домакинството. Изчислено е, че човек използва средно по 6 кърпички дневно, което прави 2200 на година! А цялото население на планетата?!

§ За рециклирането на стъклото и хартията няма нужда и да се напомня. Въпреки това все още може да се срещнат изхвърлени бутилки и вестници на в кофите за боклук или дори направо на улицата. Когато са нерециклирани, стъклото се разгражда за милиони години. Известно е, че рециклирането на стъкло намалява замърсяването на въздуха с 20%, а на водата – с 50%. Относно вестниците и другата периодика статистиката съобщава смайващи цифри. Рециклирането на ежедневната периодика би спестило 500 000 ДЪРВЕТА НА СЕДМИЦА!

§ Опитайте се да замените бутилираната вода с филтрирана. Един филтър за пречистване на вода от магазина ще реши въпроса. Защото е известно, че за съжаление все още почти 90%  от пластмасовите бутилки не се рециклират и остават в земята.

§ Въпросът с личната хигиена е деликатен. Но все пак вземайте по-кратък душ и не използвайте вана, която хаби много вода, съветват експертите.

§ Ако купувате храни местно производство, не само ще подпомогнете родната икономика, но ще намалите вредните емисии във въздуха от транспортирането на храна на далечни разстояния.

§ И накрая – засадете поне едно дърво в живота си. Освен че ще се почувствате лично удовлетворени, знайте, че сте направили нещо изключително важно и полезно за планетата.

Добави в Svejo

Коментари (1)

hung, 19.05.2019, 18:25
Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know. Jogos grátis jogo 360 gratis io games online

Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или