Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

РЗИ Благоевград с извънредни мерки заради регистрираните случаи на морбили

Автор: "PoligrafF", от 15.02.2019 0
Вчера са установени още 12 контактни лица.

Четири от случаите на морбили в общините Разлог, Банско, Белица и Якоруда са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – гр. София, информират от РЗИ - Благоевград. Вчера са установени още 12 контактни лица - деца между 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина съответства на заболяването. Шест от тези деца и един родител с подобна симптоматика са хоспитализирани в ИО на МБАЛ – гр. Благоевград. Другите пет са хоспитализирани в Окръжна болница – гр. София. Епидемиологичното проучване продължава.

Първите 2 случая, които са хоспитализирани в ИО – на МБАЛ – гр. Гоце Делчев продължават да се лекуват в отделението. В момента всички са в добро общо състояние. Общо са издирени 145 издирени контактни лица, които се наблюдават. Връчени са предписания на всички ОПЛ в Благоевградска област да издирят всички свои пациенти до 18 г. възраст с пропуснати имунизации срещу морбили, за да бъдат обхванати с 1 доза ваксина.

За ограничаване разпространението на заболяването и предотвратяване възникването на нови случаи по разпоредба на Министерство на здравеопазването със Заповед на Директора на РЗИ – Благоевград – д-р Калоян Калоянов се затвори детското отделение на МБАЛ- гр.Разлог. Децата нуждаещи се от хоспитализация ще бъдат пренасочвани за лечение в ДО на МБАЛ – гр. Гоце Делчев и ДО на МБАЛ – гр. Благоевград.


Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Царят на квартала дреме на трона си. Все пак... Бургас не случайно е…
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или