Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Столични общинари предлагат промени в Закона за паметниците на културата

Автор: "PoligrafF", от 04.03.2019 0
Измененията са в защита на архитектурните монументи.

Столични общинари предлагат промени в Закона за паметниците на културата, които да гарантират защита на архитектурните монументи, особено на тези, които са изоставени от собствениците си по една или друга причина.

Едно от основните изменения е въвеждането на данък върху имота за стопаните, които не се грижат за имота си. В момента те са освободени от налог. Промените обаче предвиждат те да плащат такъв, ако сградата не е в добро състояние.

Проектът за измененията е изготвен от работна група в Столична община. Той бе представен от зам.-кмета Тодор Чобанов в ефира на NOVA. Пред телевизионните камери той поясни, че предложенията са изпратени за обсъждане в националното сдружение на общините.

Състоянието на сградите - архитектурни паметници в цялата страна е в рисковия спектър. Една от причините за това е, че много от тях имат по повече от един собственик, а липсата на консенсус между имената, фигуриращи в нотариалния акт, обикновено е за сметката на имота.

Припомняме Ви, че в Бургас казусът също е на дневен ред. Миналата година Общински съвет позволи на администрацията да ремонтира някои от сградите в риск, разположени в историческото ядро на града и най-вече по ул. “Богориди”, за своя сметка. Идеята е Общината да си търси парите от собствениците след като сградите са вече укрепени и ремонтирани.

Сега тази мярка може да бъде уредена в националното законодателство. Столичните общинари предлагат администрацията да прави ремонт на стари сгради в риск и, ако собственикът откаже или проточи заплащането за поправките, имотът да се ипотекира. По този начин администрацията ще си получи обратно инвестираните средства, а собствениците ще бъдат принудени или да плащат ипотеката, или банката ще си търси правата.

”Не е справедливо обществото да плаща за това, че Общината ще бъде принудена да извърши ремонт, за да спаси дадена сграда. Справедливо е тази тежест да падне върху собственика, който има задължението да бъде добър стопанин, а това важи особено когато този обект е значим и за културното наследство”, заяви Чобанов и уточни, че не става дума за конфискация на сгради, а за регулиране на начина, по който общините ще си получават обратно парите.

„Не става дума за конфискация, не става дума за собственост на Общината, а става дума да не плаща обществото за нечия небрежност и безотговорност. Тази ипотека ще тежи на собственика, а не на обществото”, заяви зам.-кметът.

„Сега Законът казва, че за да пристъпим към действие и да наложим ипотека, чрез която да се изплати ремонтът, единственият начин е най-малко три пъти да сме глобили вече собственикът, а всяка от тези глоби означава едно дългогодишно дело, което поставя сградата на допълнителен риск. За съжаление, въпреки че проблемът често е очевиден, съдът много често уважава мотивите на собствениците. Така че ние трябва да намерим механизъм, който да ни позволява бързо и лесно да провеждаме тази процедура”, обясни той.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Дъждовно ни е...
» архив

Poligraffски забавно

* Отдавна е известно, че 20% от хората вършат 80% от работата. Но съвсем наскоро стана ясно, че 80% от хората смятат, че влизат в тези 20%.


* Минавах с колата през гората и спрях да се изпикая. Влязох няколко крачки и гледам - мечка. Викам си - що па да не се изакам...


* Врачански пустиняк му краднале бостано и он вместо да виси да го варди по цел ден турил една табела у сред бустано на коя пишело "една от лубениците съм нагньел с отрова да ви е*а у ламерете!".

На другия ден отива да провери бостано и глее сички лубеници си там, а на табелата дописано "сеги са две да та е@а в тарикато".


* Понеже на диригента му трепереха ръцете заради махмурлука,всички в залата се насладиха на ремикс на Моцарт

 

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите Евроизбори?

Да По-скоро да Не По-скоро не Още не съм решил
виж резултатите или