Днес | Политика | Общество | Криминално | Бизнес | Икономика | Туризъм | Здраве и красота | Образование | На скорост | Технологии | Хоби | Спорт | Lifestyle

Столични общинари предлагат промени в Закона за паметниците на културата

Автор: "PoligrafF", от 04.03.2019 0
Измененията са в защита на архитектурните монументи.

Столични общинари предлагат промени в Закона за паметниците на културата, които да гарантират защита на архитектурните монументи, особено на тези, които са изоставени от собствениците си по една или друга причина.

Едно от основните изменения е въвеждането на данък върху имота за стопаните, които не се грижат за имота си. В момента те са освободени от налог. Промените обаче предвиждат те да плащат такъв, ако сградата не е в добро състояние.

Проектът за измененията е изготвен от работна група в Столична община. Той бе представен от зам.-кмета Тодор Чобанов в ефира на NOVA. Пред телевизионните камери той поясни, че предложенията са изпратени за обсъждане в националното сдружение на общините.

Състоянието на сградите - архитектурни паметници в цялата страна е в рисковия спектър. Една от причините за това е, че много от тях имат по повече от един собственик, а липсата на консенсус между имената, фигуриращи в нотариалния акт, обикновено е за сметката на имота.

Припомняме Ви, че в Бургас казусът също е на дневен ред. Миналата година Общински съвет позволи на администрацията да ремонтира някои от сградите в риск, разположени в историческото ядро на града и най-вече по ул. “Богориди”, за своя сметка. Идеята е Общината да си търси парите от собствениците след като сградите са вече укрепени и ремонтирани.

Сега тази мярка може да бъде уредена в националното законодателство. Столичните общинари предлагат администрацията да прави ремонт на стари сгради в риск и, ако собственикът откаже или проточи заплащането за поправките, имотът да се ипотекира. По този начин администрацията ще си получи обратно инвестираните средства, а собствениците ще бъдат принудени или да плащат ипотеката, или банката ще си търси правата.

”Не е справедливо обществото да плаща за това, че Общината ще бъде принудена да извърши ремонт, за да спаси дадена сграда. Справедливо е тази тежест да падне върху собственика, който има задължението да бъде добър стопанин, а това важи особено когато този обект е значим и за културното наследство”, заяви Чобанов и уточни, че не става дума за конфискация на сгради, а за регулиране на начина, по който общините ще си получават обратно парите.

„Не става дума за конфискация, не става дума за собственост на Общината, а става дума да не плаща обществото за нечия небрежност и безотговорност. Тази ипотека ще тежи на собственика, а не на обществото”, заяви зам.-кметът.

„Сега Законът казва, че за да пристъпим към действие и да наложим ипотека, чрез която да се изплати ремонтът, единственият начин е най-малко три пъти да сме глобили вече собственикът, а всяка от тези глоби означава едно дългогодишно дело, което поставя сградата на допълнителен риск. За съжаление, въпреки че проблемът често е очевиден, съдът много често уважава мотивите на собствениците. Така че ние трябва да намерим механизъм, който да ни позволява бързо и лесно да провеждаме тази процедура”, обясни той.

Добави в Svejo

Коментари (0)


Моля, въведете анти спам кода от картинката

Презареди  

Poligraffски погледнато

Сезонът на банските си отива. Време е да поотпуснем душите със сезона…
» архив

Poligraffски забавно

* Блондинка се вози в експериментално такси, управлявано от робот, и си разсъждава на глас:
- Това е толкова странно, машина да управлява такси!
Роботът отговаря с метална интонация:
- Госпожо, аз бях бизнес робот от най-висок управленски клас. Работил съм за НАСА и ЦЕРН.
- И сега караш такси???
- Да, госпожо. Съсипаха я тая държава.


* В автобус до момиче с татуировка седи възрастна жена и удивено я разглежда.
- Бабче, за първи път ли виждаш татуировка?
- Момиче, виждала съм повече татуировки от татуист, но 25 години съм живяла в Китай и не мога да разбера, защо на врата ти пише "Не замразявай повторно".


* Извадиш тавата да хапнеш малко, и като се почне едно изравняване...


* По телефона:
- Здрасти муцка, кво праиш?
- Ми на, унищожавам уликите, доказващи родствените ми връзки с хобитите.
- Кво?
- Кво, кво! Епилирам си краката!


* Фразата "Ти си последният човек, на когото бих искал да причиня болка", навежда на две мисли:
1. Този човек има списък.
2. Аз съм в този списък.

Анкета

Ще ходите ли на почивка това лято?

Да, избрал съм дестинация в чужбина Да, избрал съм дестинация в страната Ако ми дадат отпуск, може и да ида на почивка Не, нямам излишни пари
виж резултатите или