Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Дражев: Ситуацията с добитъка в Странджа е заплаха за националната сигурност

Дражев: Ситуацията с добитъка в Странджа е заплаха за националната сигурност

Той апелира бургаските народни представители да се активизират, за да се сложи край на избиването на животни.

"Избиването на животни и обезлюдяването на плодородния пограничен регион е проблем на националната сигурност. Странджа може да храни цяла България. Това е Изключително екологичен регион, където някога са отглеждани 3 млн. глави едър добитък". Това коментира председателят на "Движение Антимафия" - Георги Дражев пред бургаски журналисти във връзка с чумните огнища в Бургаски регион.

Той посочи, че в момента са заплашени 15 000 глави добитък, при това без да има доказан изолиран щам. Той апелира бургаските народни представители да се активизират, за да се сложи край на избиването на животни при всяко установено огнище на заболяване, без оглед на това дали са заразени или не.

"Същият проблем срещнахме с шапа, със синия език. Европа не забранява да лекуваме и да ваксинираме", подчерта още Дражев и коментира, че към момента не е ясно дали реално става дума за заразяване с екзотичния чумен щам, или се касае за животни с отслабен имунитет или за такива със завишени антитела.

"Като кръстопътен район, Странджа е селектирала по естествен път животни с устойчив имунитет, с множество антитела, естествени ваксини вътре в животните, които могат да заблудят европейските тестове", допълни Дражев.

"Превърнаха моите колеги в убийци. Направиха така, че ветеринарните лекари лишават човечеството от пълноценна храна. За мен няма такъв вирус. Това е последствие от ненаправените ваксинации", коментира и ветеринарят д-р Петър Бодуров. По думите му тези вируси са толкова лабилни, дори на обикновена дезинфекция.

Той изказа експертно предположение, че става дума за стари инфекции, които са намерили разпространение заради лошите метеорологични условия. По думите на д-р Бодуров, когато заразени животни са загробвани, вместо унищожавани, обилните валежи изравят останките и по този начин оцелелите вируси могат да доведат до инфекции по животните.

Според специалиста обаче, трябва да се работи по старите ветеринарно-медицински правила и само тежко болните животни да се унищожават. Заразените да се поставят под карантина и лекуват, а здравите да се изолират до ограничаване на заразата.

На нарочната пресконференция бяха поканени всички местни народни представители. Отзоваха се само двама депутати от БСП - Бургас. Димитър Стоянов посочи, че предстои среща на бургаските представители в столицата. Утре пък с колегата му Николай Тишев щели да внесат две питания по темата до земеделския министър, като отговорът се очаква по правилник до петък.

Тодор Байчев лично пое ангажимента да настоява пред министър Порожанов за адекватно обезщетение в разумни срокове. Той също подчерта, че според неговото собствено проучване преди днешната среща, към момента такъв чумен щам не е изолиран. "Ние не знам какво правим, но за всеки случай унищожаваме", коментира депутатът.

Сред присъстващите имаше и животновъди, засегнати от кризата в Странджанско. Оказва се, че млекопроизводителите не могат да пласират продукцията си, тъй като търговията им е ограничена до общината, в която се намират. Предстои и вземане на кръвни проби, което кара повечето от местните стопани да се притесняват за добитъка си.

Стоян Иванов посочи още, че застрахователите отказват да застраховат живи животни, тъй като ги смятат за високорисков актив. По този начин животновъдите остават напълно незащитени и евентуалното избиване на добитъка им означава сигурен фалит.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега