Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нови споразумения по МФК наливат 34 млн. евро в енергетиката

Нови споразумения по МФК наливат 34 млн. евро в енергетиката

Три нови споразумения за безвъзмездна помощ по Международен фонд „Козлодуй“ на стойност 34,6 млн. евро ще спомогнат за модернизирането на ключови предприятия на българската енергетика. Проектите по усвояването на подпомагането ще допринесат за гарантиране стабилността на енергийната система и ще насърчат енергийни спестявания в общините, обясни енергийният министър Драгомир Стойнев. Ще се даде и възможност на битовите потребители да използват природния газ за отопление на домовете и така да намалят енергийните си разходи.

Тринови споразумения за безвъзмездна помощ по Международен фонд „Козлодуй“ настойност 34,6 млн. евро ще спомогнат за модернизирането на ключови предприятияна българската енергетика. Проектите по усвояването на подпомагането щедопринесат за гарантиране стабилността на енергийната система и ще насърчатенергийни спестявания в общините, обясни енергийният министър Драгомир Стойнев.Ще се даде и възможност на битовите потребители да използват природния газ заотопление на домовете и така да намалят енергийните си разходи.

Първотоспоразумение за подмяна на 3 амортизирани багера с нови е с бенефициент „МиниМарица Изток“ ЕАД. То е на стойност 15 млн. евро и бе подписано от Винс Новак,ръководител на департамент „Ядрена безопасност“ на Европейската банка завъзстановяване и развитие (ЕБВР), и Станимир Казлачев, изпълнителен директор надружеството. Това е първата модернизация в предприятито от 1992 г. насам.

ВинсНовак и изпълнителният директор на „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО)ЕАД Шишман Чаушев подписаха второто споразумение, което е на стойност 4,1 млн.евро. То е за модернизация и разширяване на Системите (SCADA/EMS) за събиранена данни, наблюдение и управление и Системите за енергиен мениджмънт наЦентралното диспечерско управление към ЕСО.

„Чрезпроекта ще се модернизира управлението на българската енергийна система и ще сесъздадат възможности за намаляване на загубите й с по-ефективно използване намощностите“, посочи Стойнев.

Третотоспоразумение е по Програмата за енергийна ефективност в публичния сектор и е сбенефициент Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници къмМинистерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Подписаха го Винс Новак иминистър Драгомир Стойнев.

„Тое за предоставяне на 5 млн. евро инвестиционен грант от МФК, с които МИЕ щепродължи активно да подпомага общините в прилагането на мерки в публичнитесгради за намаляване на енергийните им разходи, за да може да се наваксазабавянето от последните години“, подчерта министърът.

Местнитевласти ще могат да подготвят, стартират и провеждат тръжни процедури за изборна частни компании. Те ще финансират и изпълняват енергийно ефективни мерки,които да бъдат изплатени чрез бъдещите енергийни спестявания.

Домомента по МФК са сключени споразумения забезвъзмездна помощ на стойност 811.268 млн. евро, от които в „не-ядрения“прозорец 390.638 млн. евро и 420.630 млн. евро - в „ядрения“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега