Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Няколко лека срещу мускулна треска

Няколко лека срещу мускулна треска

С първите слънчеви дни лятото започва да напомя за себе си и за... сезона на банските костюми. След дългата зима, празничните трапези и обездвижването, повечето от нас започват да се подготвят за новия сезон със строги диети и усърдни тренировки, за да изваят мечтаната фигура. Много често това води до болезнени дни, прекарани в мускулна треска.

С първите слънчеви дни лятото започва да напомя за себе си и за... сезона на банските костюми. След дългата зима, празничните трапези и обездвижването, повечето от нас започват да се подготвят за новия сезон със строги диети и усърдни тренировки, за да изваят мечтаната фигура. Много често това води до болезнени дни, прекарани в мускулна треска.

По принцип специалистите съветват, ако не тренираме целогодишно, да започнем спортния си режим внимателно и да избягваме претоварването в първите дни. Дори тогава, обаче, можем да станем жертва на мускулна треска, ако преди това сме пропускали физическата активност, било то и за кратко.

Мускулната треска представлява нарушаване на мускулните влакна, в следствие на физическа активност, насочена към определени мускулни групи, които са свикнали с по-леко натоварване. Неразположението обикновено се появява до 24 часа след тренировката и може да продължи цяла седмица.

Макар да няма единно мнение какво лекува безотказно тези временни травми, съществуват няколко лека, изпитани с опита и времето. На първо място това е балансираното хранене. След натоварваща тренировка, специалистите препоръчват да заложим на храни богати на т. нар. "бързи въглехидрати" - сладки плодове, съдържащи високи количества фруктоза, мед, картофи, бял ориз. Важен е и приемът на антиоксиданти, белтъчини и витамини А, С, Е.

Приемът на медикаменти - аспирин, аналгитици и ибупрофен-и облекчават болката, но не лекуват източника й. Дори да заложите на хапчето, трябва да знаете, че то ще ви помогне, но за кратко.

Не спирайте да се движите и не отлагайте тренировка. За възстановяването на мускулите важи правилото "клин клин избива". След интензивна тренировка заложете на отпускаща разходка, стречинг упражнения или йога. Така ще засилите кръвообръщението и ще обогатите кръвта с кислород. Но не се претоварвайте!

Сауната и топлата вана също могат да окажат благотворен ефект с отпускащото си действие. Добавете етерични масла или лек масаж, за да увеличите резултата. Топлинните процедури намаляват напрежението и позволяват на мускулите да се отпуснат и възстановят.

Някои инструктури препоръчват и студени компреси. Макар ефектът им да не е доказан, а дори отричан от някои, хладкият душ ще ви възстанови. Прекалено студената вода, обаче, може да доведе до схващания и да увеличи болката, за това внимавайте.

Общият релаксиращ масаж също би се отразил положително върху тялото ви, особено ако е придружен с богати ароматни масла и спокойна обстановка.

При следващата тренировка може да изпитате дискомфорт, но не я пропускайте, тъй като намаляването на напрежението ще ви донесе нови проблеми при следващото усилено натоварване. Забавете темпото и заложете на балансиран спортен режим, вместо на ударни тренировки. Ако не сте сигурни, че можете да се справите сами, доверете се на инструктор или изпитана фитнес програма.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега