Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Опасни химикали открити в детски дрехи и обувки

Опасни химикали открити в детски дрехи и обувки

Опасни химикали са открити в детски дрехи и обувки на известни марки, сочат данните от разследване, направено от природозащитната организация "Грийнпийс" и цитирано от световните медии.

Опасни химикали са открити в детски дрехи и обувки на известни марки, сочат данните от разследване, направено от природозащитната организация "Грийнпийс" и цитирано от световните медии. През лятото на миналата година активисти на организацията са закупили общо 82 вида бебешки и детски дрехи в 25 държави по света. Текстилните изделия са на популярни марки, сред които American Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark и Uniqlo, Adidas, Nike, Puma и Burberry.

Дрехите са били изпратени в изследователските лаборатории на "Грийнпийс" в университета "Ексетър" във Великобритания, откъдето са препратени за изследвания към независими акредитирани лаборатории. Всички продукти са изследвани за наличието на нонилфенол етоксилати (NPE), фталати, полифлуорирани химикали (PFC) и др.

 Според резултатите наличие на високи нива на нонилфенолни етоксилати (NPE) е открито в поне един продукт от всички тествани марки. Веднъж освободени в околната среда, тези химикали могат да имат вредно въздействие върху репродуктивната, имунната и хормоналната система на човека. Децата са особено уязвима група и негативните ефекти от тези химикали при тях са в пъти по-силни.

В бански костюм на марката Аdidas са открити концентрации на перфлуороктанова киселина (PFOA). Щампована част от детска блузка от марката Primark пък съдържала 11% фталати (група химикали, често използвани в текстилната индустрия, за да направят по-меки пластмасите в някои щампи).

"Тези химикали могат да бъдат открити във всякакви дрехи - от луксозни дизайнерски до обикновена конфекция", заяви експертът от "Грийнпийс" Манфред Щантен на пресконференция в Хамбург, на която бяха представени резултатите от изследвания.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега