Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отчитаме рекорден разход на ток, но енергийната система е стабилна

Отчитаме рекорден разход на ток, но енергийната система е стабилна

Вчера е бил достигнат максимален товар за последните 20 години – 7 679 мегавата.

Заради ниските температури отчитаме рекорден разход на ток, но енергийната система е стабилна. В това увери министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Вчера е билдостигнат максимален товар за последните 20 години – 7 679 мегавата. Подобно мащабно потребление, в комбинация с тежката метеорологична обстановка, поставят някои предизвикателства, но за момента мощностите работят на 100%.

"В две от предприятията, които имат договори за поддържане настуден резерв – ТЕЦ Русе и ТЕЦ Бобов дол, за кратко е имало проблем зарадизамръзнали въглища. Вчера след 17 часа ТЕЦ Бобов дол влезе в паралел, аработата на ТЕЦ Русе се нормализира в момента.Поисканата иотказана от румънска страна помощ за внос на електроенергия у нас не еоснование за изграждане на нова мощност", коментира още енергийният министър.

Понейните думи това е нормална практика между държавите при екстремни ситуации итя е регламентирана в правилата на асоциацията на енергийните оператори вЕвропа ENTSOE.Днес България също отказа подобна помощ за Турция заради усложнената обстановкау нас.

"За преодоляванена кризисната ситуация вчера проведохме разговори с ЕК да бъде разрешено частот количествата електроенергия, които ТЕЦ Марица изток 2  и АЕЦ Козлодуй трябва да осигуряват затърговия на борсата, да бъдат пренасочени към обществения доставчик", каза ощеминистър Петкова.

В момента се очаква официалният отговор от Брюксел. По думитена енергийния министър тази мярка е временна и количествата ще бъдат компенсирани на следващ етап следнормализиране на ситуацията.

"За да сегарантира максимално сигурността на електроенергийната система, състоянието намощностите се следи ежечасно. Гърция спря износа на електроенергия към нашатастрана, такива сигнали се получават и от други съседни държави. Ако се наложи,ЕСО ще предложи ограничаване на експорта и от България, за да се гарантирамаксимално вътрешното потребление", коментира изпълнителният директор наоператора Иван Йотов.

С потреблениеот 16 млн. куб. метра природен газ вчерашният ден също отбеляза рекорд.Доставките са ритмични и няма място за притеснение, коментира министър Петкова.Тя припомни също, че подземното хранилище в Чирен в момента разполага с повечеот 340 млн. куб. м. активен газ. Добивът на въглища също се движи в нормалнипараметри и без сътресения.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега