Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

12 хектара тръстика изгоряха край "Пода"

12 хектара тръстика изгоряха край "Пода"

Тръстиков масив от близо 12 хектара изгоря в защитена местност „Пода”, край Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Огънят е горял почти пет часа, като е унищожил около 80 на сто от тревната растителност и тръстиката в участъка, където е бушувал огънят. За щастие, няма индикации пожарът да е засегнал най-ценните територии в защитената местност.

Тръстиков масив от близо 12 хектара изгоря в защитена местност „Пода”, край Бургас, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Огънят е горял почти пет часа, като е унищожил около 80 на сто от тревната растителност и тръстиката в участъка, където е бушувал огънят. За щастие, няма индикации пожарът да е засегнал най-ценните територии в защитената местност. Най-вероятната причина за пожара е изпуснат, неконтролиран огън или преднамерено запалване.

Огънят тръгва от най-северната част на защитената територия, в близост до канала, свързващ Комлушката низина с морето. Слаб пушек от мястото е забелязан по обяд от служител на Българско дружество за защита на птиците, докато е обхождал защитената местност.

Веднага е подаден сигнал до националния телефон 112, сигнализирана е и  пожарната, като една противопожарна кола се отзовава своевременно. Самосезират се и Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас, които също пристигат на мястото на пожара. Поради силния вятър в петък, огънят бързо се разпространява в източна посока и обхваща значителна територия. 

Пресеченият и заблатен терен не позволяват противопожарната техника да навлезе в защитената територия и да гаси пожара, но са взети всички нужни мерки огънят да не се разпространи към ценните територии в защитената местност на юг. 

През последните няколко дни са силно подновени набезите на нарушители в защитената местност. Най-често в цялата територия се копае за стари телефонни кабели, като изгарянето на пластмасовата им облицовка е сред най-широко прилаганите методи да се отдели желязото. Напълно възможно е това да е причината за възникването на пожара.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега