Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Заповедта за защитената местност "Залив Корал" е отменена от съда

Заповедта за защитената местност "Залив Корал" е отменена от съда

Мотивите му тогава за създаването на защитената територия бяха необходимостта от опазването на три вида делфини, а също така на карагьозови и есетрови риби.

Петчленен състав на Върховния административен съд е отменил заповед, издадена преди 2 години от тогавашния министър на околна среда Борислав Сандов, за обявяване на защитена местност "Залив Корал". Мотивите му тогава за създаването на защитената територия бяха необходимостта от опазването на три вида делфини, а също така на карагьозови и есетрови риби.

"Липсата на фактически обстоятелства, обосноваващи причините, поради които именно тази част от акваторията на Черно море се приема за местообитание на посочените морски видове, които следва да се съхранят, не позволява извършването на съдебен контрол както по отношение спазването на относимите материалноправни разпоредби, така и относно пропорционалността и съразмерността на наложените с оспорената заповед забрани и режими. Това налага отмяна на обжалваното решение и постановяване на друго, с което да се отмени оспорената заповед", пишат в решението магистратите. 

Заповедта за създаването на морската защитена територия беше оспорено в съда от Община Царево, асоциация „Българско Черноморие“, "Кортекс Трейдинг" АД и "Фантазия 5" ООД. От решението става ясно, че съдът отменя предходно решение на 3-членен състав, с което са отхвърлени жалби на компаниите "Кортекс Трейдинг" и "Фантазия 5", според които заповедта влошава качеството на предлаганите от тях туристически услуги.

Магистратите посочват още, че са допуснати и нарушения на процедурата за обявяване на защитената местност, според Закона за защитените територии. Поради тези причини и отменя решението на министъра и изпраща  делото като преписка на административния орган за ново произнасяне при спазване на дадените указания по тълкуването и прилагането на закона.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега