Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Денков от Страсбург: Няма "План Б", работим усилено за присъединяването на България към Шенген

Денков от Страсбург: Няма "План Б", работим усилено за присъединяването на България към Шенген

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също подчерта, че мястото на страната ни е в Шенгенското пространство и изрази разочарованието на Европейския парламент от миналогодишното решение за забавяне на присъединяването на България и Румъния.

За мен няма "План Б". Целият кабинет – аз, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и останалите министри полагаме всички усилия, за да може България да се присъедини към Шенгенското пространство през декември т.г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на съвместно изявление с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също подчерта, че мястото на страната ни е в Шенгенското пространство и изрази разочарованието на Европейския парламент от миналогодишното решение за забавяне на присъединяването на България и Румъния. „Заставаме на ваша страна. Няма основателна причина България да не бъде приета в Шенген, след като изпълнява условията от 11 години“, заяви председателят на Европейския парламент. И изрази надежда Испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да направи всичко възможно, за да бъде постигнато единодушие тази зима.


Снимка: МС

Председателят на Европейския парламент отбеляза още, че се насърчават усилията на правителството ни да изпълни всички условия за приемането на еврото. „Присъединяването към еврозоната е най-доброто решение за вашата страна, бизнесите ви, вашите индустрии и всички българи от гледна точка на финансова стабилност и възможности“, заяви Роберта Мецола.

„Прогресът, който направи България през последните месеци по отношение на върховенството на закона, вече дава резултати. Мониторингът върху правосъдната ни система бе премахнат. България беше класирана на първо място по най-бързо развитие на напредъка в правосъдната система. Увеличението на преките чуждестранни инвестиции в България за тази година е с повече от 50% и това е ясен знак, че усилията на българското правителство се разбират и подкрепят“. Заяви още премиерът по време на отговора си в края на дебатите с евродепутатите в Европейския парламент в Страсбург. 


Снимка: МС

Във френския град министър-председателят изтъкна, че сформирането на ръководения от него кабинет е било възможност за проевропейско управление на държавата. Акад. Денков изрази своето разочарование, че някои от българските евродепутати не са подкрепили тези усилия по време на дебата, а се опитали отново да създадат разделение. „България е проевропейски настроена страна и нашето управление ще работи за европейското развитие на България“, допълни премиерът.

Министър-председателят отново заяви, че е изключително важно България да бъде напълно интегрирана в европейските структури - в Шенген и в еврозоната, и е важно страната ни да участва във взимането на решения за развитие на Европа и те трябва да съответстват на интересите на България.

Премиерът припомни, че си сътрудничим с Румъния по много общи проекти. „Започнахме да работим по програми, които имат за цел да развият цялата инфраструктура от Гърция през България към Румъния, към Молдова, към Украйна. „Това е част от общоевропейското усилия да развием региона на Балканите“, сподели акад. Денков.


Снимка: МС

В заключението си министър-председателят коментира и отношенията ни с югозападните ни съседи, припомняйки, че България е първата държава в света, признала Северна Македония като независима европейска държава. „За съжаление през годините нашите отношения са влошиха и аз не смятам, че България има вина за това. Затова искам да кажа ясно, че в настоящия момент България няма други изисквания към Северна Македония, освен тези, които залегнаха в решението на Европейския съюз през миналата година“, завърши акад. Денков, акцентирайки, че Северна Македония трябва да изпълни договореното.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега