Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ЕК предупреждава за риск за сигурността при търговия с гражданство у нас, в Малта и Кипър

ЕК предупреждава за риск за сигурността при търговия с гражданство у нас, в Малта и Кипър

Към момента 20 страни членки предоставят позволения за пребиваване на легитимно основание.

Европейската комисия е подготвила доклад, чието публикуване предстои тази седмица, в който посочва, че търговията с гражданство и статут за пребиваване, осъществявана на територията на Европейския съюз, представлява риск за сигурността на Стария континент, пише Ройтерс. Като най-опасни се посочват схемите в България, Малта и Кипър.

Рискът се криел в това, че лицата, получаващи гражданство в страна - членка на ЕС, могат да подпомогнат инфилтрацията на организирана престъпност и терористични клетки в блока, както и да доведат до разработване на схеми за пране на пари, корупция и укриване на данъци, посочват още от световната информационна агенция.

Към момента 20 страни членки предоставят позволения за пребиваване на легитимно основание, а именно бизнес инвестиции на стойност между 15 000 и 5 000 000 евро. Само три от тези 20 страни обаче предоставят и гражданство на тези инвеститори - това са България, Малта и Кипър, при инвестиционни интереси между 1 млн. и 2 млн. евро. Същевременно обаче процедурите по проверка на източниците на тези финансови ресурси, както и тяхното изразходване, не били особено надеждни.

Критики са отправени и към други страни от Съюза, предоставящи гражданство на лица от страни извън ЕС. В Португалия например пренебрегвали някои еврорегулации, позволяващи на чужденци да получават гражданство при едва седем дни годишен престой. Там не били извършвани и проверки на източниците на финансови ресурси на потенциалните нови граждани, което увеличавало риска от развиване на схеми за пране на пари.

Според този непубликуван все още доклад, Комисията възнамерява да сформира експертна група, която ще има задачата да представи пакет от мерки за затягане на контрола върху търговията с гражданство до края на настоящата година.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега