Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Гражданските организации в местния парламент ще подкрепят Бюджет 2024, но имат условие

Гражданските организации в местния парламент ще подкрепят Бюджет 2024, но имат условие

Дадоха съвместна пресконференция

От групата на гражданските организации в общинския съвет в Бургас обявиха, че ще подкрепят предложенията на колегите им, свързани с бюджета за 2024 г., но имат своите забележки и препоръки относно разпределянето на средства към съставните селища и кварталите на града. Това стана ясно на пресконференция, организирана от гражданските организации, в които влизат общинските съветници от МИР („Гражданско обединение Бургазлии“), движение „Граждани за общината“ и коалиция „Левицата“. 



„Ние сме втората по големина група в ОбС Бургас със 7 общински съветници. До момента не сме анонсирали каква е нашата визия, каква беше причината да се съберем. Колегите, които сме общински съветници от тази група, някои са с по-голям опит, друга са със свежия поглед на нещата, което е от голяма помощ за работата на нашата група. Водихме разговори тримата лидери на формациите – Иван Ненков, аз и Бенчо Бенчев“, коментира Живко Табаков от „Левицата“. 



Неговият колега Бенчо Бенчев допълни: „Нашата група се създаде спонтанно. Ние сме членове на граждански сдружения, не сме членове на партийни каузи, това е най-ценното. При нас всичко е създадено на принципа на демокрацията, решенията ги взимаме заедно, обсъждаме ги и преди да ги внесем в зала, за да ги предложим, трябва да сме убедени, че сме взели правилното решение. Мисля да бъдем бъдещ коректив на администрацията, ще подкрепяме всички идеи, които са добри. Нашата структура е уникална. Създадена е така, че да работи единствено в интерес на гражданите на Бургас. В нашата група няма наложени лидери. Даже постовете, които заемаме ще бъдат на ротация“, категоричен бе Бенчев. 



Табаков пък бе категоричен, че утрешното заседание на Общинския съвет е едно от най-важните и фундаментални за развитието на града. „Утрешното заседание на Обс Бургас е едно от най-важните, това е приемането на Бюджет 2024. Изненадан съм, че дневният ред е толкова дълъг, в заседание от 42 точки. А има и 4 питания. Голяма част от докладните, които утре ще разглеждаме са внесени от различните политически партии. Преди да застанем пред вас, първото решение, което взехме в нашата група е да подкрепим абсолютно всички предложения на различните политически формации, както и отделни общински съветници, защото те касаят Бюджет 2024. Даваме си ясна сметка, че поетите ангажименти от страна на политическите партии няма как да не са в плюс на нашите съграждани. 



По отношение на Бюджет 2024 все още не сме взели крайно решение, той е под условия. Нашата група направи две срещи с администрацията на Община Бургас, както и с кмета Димитър Николов. На тези срещи разгледахме над 80 наши предложения, които са залегнали в програмите на нашите формации. За нас беше важно да си изкажем взаимоотношенията с администрацията по отношение на политиките на община Бургас и програмата на Димитър Николов. Голяма част от нашите предложения се припокриват с ангажиментите, които са поели от администрацията и кмета. Обсъдихме 10 политики, които за нас са фундаментално важни по отношение на здравеопазване, инфраструктура, икономика, образование, спорт. Както и конкретно увеличаване на различни бюджети по политики и програми, които са в момента действащи.

В Бюджет 2024 са заложени над 30 наши предложения и това е причината да не внасяме отделни докладни, както са направили от другите политически партии. Това, което не ни прави уверени и сме в тесен диалог и продължаваме с разговорите е развитието на малките населени места от община Бургас. Един от акцентите в програмата ни беше догонване на инфраструктурата в съставните селища. Нееднократно сме заявявали, че темповете на развитие на малките населени места не върви с темповете на развитие на ЦГЧ. Всеки един наш съгражданин, който заплаща данъци, има равни права.

Дадохме конкретно предложение да бъде увеличен бюджетът с 500 000 по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“. Тази програма беше създадена 2020 г., като започна да оперира по-ефективно от 2021 г., като забавянето дойде от Ковид-епидемията. Към настоящия момент в Бюджет 2024 са заложени 2.8 млн., по предложение от страна на администрацията, и ние в комисиите казахме, че решението на нашата група е този бюджет да бъде увеличен с 500 000. Поведението на колегите общински съветници от ГЕРБ към настоящия момент ни показва, че има приемственост и готовност за увеличение с 500 000. Фундаментално важното са критериите. Към настоящия момент действащата програма има критерии, които засягат предимно града и квартали, но са в много неразширен формат. Точно затова искаме да има промяна в критериите. Очакваме утре администрацията да поеме ангажимент с конкретни срокове за промяна на критериите. Очакваме до началото на май месец да има приети промени, при желание от администрацията. 



Водещи в нашето решение дали ще подкрепим Бюджет 2024 са две неща: увеличаване на бюджета с 500 000 и промяна на критериите за кандидатстване (за въпросната програма). Ако това го постигнем утре мога да заявя смело, че голяма част от нашата визия за поетите ангажименти, конкретно за инфраструктурата, ще сме ги постигнали. Политическата ни нагласа към настоящия момент е толерантност. В крайна сметка са минали само 100 дни от избора на общински съветници, това е 1/14 от мандата ни. От тук нататък смятаме, че нашата група не само ще бъде коректив. Имаме редица приготвени предложения, които още през тази година ще внесем в общински съвет. Ще наблюдаваме прозрачността на средствата, които са заложени в бюджета“, коментира Табаков.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега