Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Истинските истории на рибарите от "Ченгенето" гледаме на "София филм фест"

Истинските истории на рибарите от "Ченгенето" гледаме на "София филм фест"

Има една особена порода бургазлии, по своему дълбоко тъжни, друг път опиянени от щастие, бохеми по дух, свободолюбиви и непринудени, болезнено откровени. Хора на честта и на дадената дума. Зад овехтелите дрехи, грубостта и напуканите им лица и ръце, се крият разтърсващи спомени - спомени за любов, приятелство, загуби и победи - някои ги определят, като чешити. Те се определят, като рибари...

Има една особена порода бургазлии, по своему дълбоко тъжни, друг път опиянени от щастие, бохеми по дух, свободолюбиви и непринудени, болезнено откровени. Хора на честта и на дадената дума. Зад овехтелите дрехи, грубостта и напуканите им лица и ръце, се крият разтърсващи спомени - спомени за любов, приятелство, загуби и победи  - някои ги определят, като чешити. Те се определят, като рибари... 

Истинските истории  на общността в рибарското селище "Ченгене скеле" разказват  проф. Георги Дюлгеров - художествен консултант, сценаристът  - Георги Ингилизов  и Христо Димитров - Хиндо, оператор и режисьор в 53 - минутната лента  "Знаеш ли, бедни ми рибарю".Филмът бе представен  на 15 септември, 2014 година в КЦ "Морско казино". Част от бюджета на продукцията е осигурен от Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти. Партньори в реализирането на проекта са още Пристанище Бургас и Черноморски институт -Бургас.

През март лентата ще заема своето достойно място, като част от селекцията на XIX издание на "София филм фест" - 2015 година.Бургазлии и гостите на града ще имат възможност да гледат прожекцията на 14-ти март /събота/, от 18 часа, в салона ДТ "Адриана Будевска" като част от афиша на XIII- то издание на "София филм фест на брега".

Седмица по-рано, на 8 март /неделя/, от 18.00 часа столичани ще го могат да го видят в Дома на киното, град София.Във време, когато масовата публика копнее за помпозно-лъскавите холивудски прожекции в големите кино салони на Търговските центрове, тримата автори-  проф. Георги Дюлгеров, Георги Ингилизов и Христо Димитров потъват в историите на рибарите от  "Ченгене скеле".

Нужни са им само малката  преносима камера и старата рибарска лодка на Христо Димитров. Снимките продължават четири месеца, първоначалната идея е филмът да е 30 минутен, но в последствие любопитните истории за автентичния начин на живот и нрав на обитателите на местността, намираща се на 15 минути път с кола от Бургас се монтират в натуралистично-документален филм, с  продължителност един час.

"Имаше дни в които снимахме само по 2 - 3 часа. В други  лакърдиите продължаваха до 8 часа снимачно време. Някои от разговорите ни бяха с предварителна уговорка, други се случваха импровизирано, на място" - това разказа сценаристът на филма Георги Ингилизов. Той допълни, че една от най-разтърсващите сцени във филма е когато спасяват давещ се рибар, буквално минути след първото наводнение, на 6-ти септември.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега