Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министър Тагарев: Изпращаме на Украйна годни стари неща, ще бъдем компенсирани

Министър Тагарев: Изпращаме на Украйна годни стари неща, ще бъдем компенсирани

Вчера Тагарев е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарна помощ и защитни средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”.

„Трудни са изчисленията на стойността. Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени”, каза министърът.

Той потвърди, че изпращаме стари неща.

„Стари неща, на които след няколко години им изтича ресурса. А сега са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки, че са годни”, заяви Тагарев.

Ние пък ще бъдем компенсирани финансово от съюзниците, поясни Тагарев.

Списъкът на нещата, които изпращаме е поверителен.

„Всичко, което изпращаме, е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. И имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза военният министър.  

Вчера Тагарев  е информирал военния министър на Украйна за взетото решение за помощта.

Той обясни, че страната ни готви решение, за да се включи в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 млн. 155-милиметрови боеприпаси за Украйна.

Той обясни, че инициативата се развива в 3 направления. Първото за предоставяне на 155-милиметрови боеприпаси на Украйна от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на ЕС. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е да се възстановят запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производствения процес.   

„Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите, за да се инвестират европейски средства и да се разшири производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика. Ние готвим решение, за да се включим в тази инициатива”, каза Тагарев.

„Говорим за инвестиции в нашата отбранителна индустрия, това е целта ни в момента. Когато бъдат направени тези инвестиции, ние ще можем да произвеждаме и за украинската армия, ако продължи толкова дълго войната, и за нас, и за други армии”, каза Тагарев.

Тагарев коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат. Вчера той е издал  заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал.

„От предни взривове не получихме ясно и категорично, какви са причините. Сега взривовете се случват много удобно. Тръгна и пропаганда, тръгнала по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания. Това е пропаганда”, каза Тагарев.

Той заяви още, че няма логически доводи, че оказването на помощ ще ни въвлече във война.

„Помощта за Украйна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата и за територии”, коментира Тодор Тагарев.

Според Тагарев в момента върви „масирана кампания на манипулация, дезинформация и откровенни лъжи”.  

Едната фалшива новина, която върви в момента – че ще изпращаме войници в Украйна.

„За съжаление в тази пропаганда се включват и лидери на парламентарно представени партии”ы каза Тагарев.

„Политиците са наясно какво е решението на НС, а то казва – обучение на украински военни медици у нас и инструктори, които да работят или на наша територия, или на територията на други страни на ЕС, за да участват в подготовката на украински военнослужещи. Това се интерпретира целенасочено от лидери на политически партии в парламента”, каза Тагарев.

На закрито заседание на комисията в парламента му е бил зададен въпрос с термина „жива сила”. Въпросът бил поставен от човек от БСП.

„Въпреки че уточних детайлно и ясно, същият термин беше използван от Корнелия Нинова в телевизионно интервю. Това е пряко в интересите на Кремъл”, каза Тагарев.

Преди 10 дни, когато е бил в Брюксел, не са коментирани триъгълни сделки, при които България да даде свое старо оръжие на Украйна и да получи ново от съюзници в НАТО.

„Фокусът се измести, новият е коалиция „F-16”. В нея участват много страни, които разполагат със самолети и такива, които не разполагат. Тя е за предоставяне на самолети и за подготовка на екипаж. Другата коалиция е за ремонт на бронетанкова техника. Това вече е във фокуса на вниманието”, каза Тагарев. 

Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега