Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Министърът на отбраната: Никога не сме предлагали да даряваме самолети МиГ-29 на Украйна

Министърът на отбраната: Никога не сме предлагали да даряваме самолети МиГ-29 на Украйна

Той изрази съмнение в достоверността на публикуваните изтекли документи и допусна, че е възможно да са преработени.

„България никога не е заявявала и не е предлагала да дарява самолетите си МиГ-29 на Украйна“. Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 12 април. Той изрази съмнение в достоверността на публикуваните изтекли документи и допусна, че е възможно да са преработени. Министър Стоянов изтъкна, че българските пилоти продължават и днес да летят със самолети МиГ-29 и да дават бойни дежурства с тях. „В Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България има клауза, която не позволява друга държава да поеме охраната на нашето въздушно пространство. В чл.130 се посочва, че Българската армия, самостоятелно или съвместно с партньор, може да носи бойно дежурство, но никога – друг вместо Българската армия“, подчерта той. „Следователно има сериозна законова пречка самолетите да бъдат предоставени и освен това – страната ни има нужда от тях“, заяви министърът.

Водени са разговори по т.нар. „триъгълните сделки“, свързани с възможностите за замяна на наше старо въоръжение с друго, съвместимо с това на страните-членки на НАТО, но никога в тези разговори не е предлагано самолетите МиГ-29 да бъдат дарени - посочи министър Стоянов. 

Министерството на отбраната обяви две обществени поръчки – за закупуване на двигатели и за ремонт на двигатели на самолети МиГ-29, припомни той. Очаква се по тях да бъдат подадени оферти. Министър Стоянов изрази надежда до края на април от Полша да пристигне още един самолетен двигател.

В Комисията по отбрана на 49-ото Народно събрание ще бъдат представени две оферти за т.нар. „заместващи платформи“ за изтребителите. „Беше отправено запитване към четири страни - Израел, САЩ, Франция и Швеция. Получените две оферти ще бъдат представени на депутатите и много ми се иска да бъде приета която и да е от тях“, посочи министър Стоянов и подчерта: „Правим всичко възможно да можем да охраняваме сами въздушното пространство“.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега