Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Млади природолюбители от Бургас се включват в Театър за влажните зони

Млади природолюбители от Бургас се включват в Театър за влажните зони

Инициативата е посветена на Световния ден на влажните зони.

На 2-ри февруари всяка година отбелязваме Световния ден на влажните зони. Тази година темата е  Биоразнообразието във влажните зони.

Влажните зони покриват сравнително малка площ от земната повърхност в сравнение с другите екосистеми, но са изключително богати на биологично разнообразие като много видове растения и животни са напълно зависими от влажните зони - те не могат да оцелеят без тях.

Всъщност крайбрежните влажни зони, като например естуарите, солените блата и езера и кораловите рифове, са екосистемите с най-голямо разнообразие на растителни и животински видове, като това ги прави и едни от най-продуктивните екосистеми в света.

Последните проучвания в глобален мащаб показват, че влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите, като 35% са изчезнали от 70-те години насам. Основните причини за загубата на влажни зони са:
• Отводняване и пресушаване за селско стопанство или строителство;
• Замърсяване;
• Прекомерна експлоатация на ресурси (напр. свръх риболов);
• Инвазивни видове;
• Климатични промени.

За да фокусира вниманието на най-младите върху проблемите на влажните зони, Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) има удоволствието да покани училищата в Бургаски регион да се включат в една специална инициатива „Театър за влажните зони“.

"Желанието ни е да ангажираме учениците и техните преподаватели по важната тема за влажните зони чрез театър. Представяме една интересна и лесна за изпълнение в училищни условия пиеса „Да опазим Бургаските езера“, написана от Александър Маринов – Санчо, който е дългогодишен доброволец на БДЗП и БФБ. В момента подготвяме семпли декори и костюми, които са лесно преносими и ще могат да се ползват за определен период, така че колкото може повече училища да се възползват от тях и да реализират пиесата. Училищният театър ще ни помогне да включим децата, за да могат лесно да разберат сложните процеси, които се случват във влажните зони", сподели Дияна Костовска, ръководител на LIFE проекта „Лагуната на живота“.

Всички желаещи училища могат да се свържат с екипа на проекта и да се включат в графика за реализиране на пиесата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега