Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

МВР и прокуратурата погват схеми за издаване на фалшиви решения за ТЕЛК

МВР и прокуратурата погват схеми за издаване на фалшиви решения за ТЕЛК

В определени региони процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии в областта.

МВР и прокуратурата разследват схеми за издаване на фалшиви решения за ТЕЛК. След извършен анализ преди около месец, бяха събрани почти всички производства от последните 4-5 години, касаещи получаването на инвалидни пенсии с неистински документи и свързаните с това различни престъпления – съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. Той уточни, че този анализ е възложен от министър-председателят Бойко Борисов на Министерството на вътрешните работи и респективно от главния прокурор Цацаров на прокуратурата.

„В хода на работата, осъществена в тясно взаимодействие между представители на МВР, прокуратурата и НОИ, е установено че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии в областта: Силистра – 28,6%; Разград – около 18%; Перник – 16,97%; Монтана – 17,54%; Габрово – към 19%; Враца – почти 20%. В резултат, с участието на съответните окръжни и районни прокуратури, започнаха досъдебни производства в някои региони. Предстои подробен анализ на цялата събрана документация и в близките няколко дни се очаква повдигане на обвинения. Такава дейност ще бъде извършена и в останалите областни градове, където процентите на инвалидните пенсии са по-ниски“, подчерта Гешев.

По думите му, около 70% от стотиците разпитани през последните две седмици хора, не знаят от какво са болни, какви документи са необходими за явяване и дали са се явявали пред ТЕЛК, били ли са хоспитализирани и т.н. Реалният резултат е, че стотици милиони лева изтичат и не достигат до реално нуждаещите се. Проблемът се мултиплицира и от факта, че в някои случаи цели семейства не работят, защото се издържат чрез участието си в тези схеми – като посредници или като облагодетелствани.

В този смисъл заместник главният прокурор припомни, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1.7 млрд. лева и допълнително приблизително 600 млн. лева за 39 социални права, свързани с тях. Гешев бе категоричен, че това не е инцидентна кампания. В рамките на тази година ще бъдат анализирани и стари досъдебни производства и преписки, и новите, започнати в споменатите областни градове. Основните ще бъдат взети на отчет във Върховната касационна прокуратура.

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов даде подробности за действията, извършени в цялата страна: Заедно с колегите от ГД „Национална полиция“ изискахме информация от Националния осигурителен институт и направихме анализ на данните от няколкото града с най-висок процент на инвалидни пенсии. В екипите участваха служители от икономическа полиция към ГДНП, представители на районните и окръжни прокуратури и колегите от секторите „Икономическа полиция“ към ОДМВР.

На базата на извършените проверки и снети сведения от над 200 души е направено обосновано предположение за фиктивно издаване на документи. В Силистра бяха намерени и иззети огромен брой книжа - празни бланки на ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани, лични и медицински документи и други. Установено е също, че епикризите са почти еднакви. „Това е само началото, правим анализ на всички стари случаи, събират се нови данни и доказателства, които ще бъдат предоставени на прокуратурата.

До момента, в рамките на последния месец, има образувани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства. Предстои огромна по обем работа, но имаме ресурс, воля и желание да се справим с този проблем, за да преустановим схемите, които генерират доста сериозен финансов ресурс, и да минимизираме щетите, за да бъдат насочени средствата към хората, които наистина се нуждаят от тях“, подчерта главен комисар Иванов.

Благодарност към МВР и прокуратурата за ангажирането с проблема отправи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. Той не скри, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства, в тях най-голямо значение - и като брой, и като разход - имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. В периода от 2011 насам пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 000 души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и на населението като цяло.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега