Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Новите данъци за автомобилите в Бургас са факт

Новите данъци за автомобилите в Бургас са факт

Собствениците на стари и по-замърсяващи автомобили ще плащат по високи налози.

Новите данъци за автомобилите в Бургас са факт. Общински съвет прие, не без разногласия, докладната, променяща налозите за колите на местно ниво в съответствие с промените, приети в края на миналата година на национално ниво.

Припомняме Ви, че през ноември Народното събрание реши данъкът върху колите да се определя по нова формула, включваща два компонента – имуществен и екологичен. Така собствениците на стари и по-замърсяващи автомобили ще плащат по високи налози, а увеличението ще бъде с до 30%.

Законопроектът бе атакуван от президента, но ветото му бе отхвърлено от депутатите. В резултат, промените влязоха в сила от 1-ви януари, като всяка община трябваше да преизчисли налозите си по новата формула. Придържайки се към обещанието си да не вдига местните данъци и такси, общинската администрация заложи минималните прагове, посочени в националното законодателство.

Дебатите, които се водеха в общественото и политическото пространство през ноември, се повториха и на местно ниво, макар от Общината да обясниха, че дори да не бъде приета докладната, резултатът ще бъде същият, тъй като става дума за приравняване на местното с националното законодателство.

Живко Табаков определи новите налози като "наказание за най-бедните", които реално ще бъдат засегнати от промяната, тъй като те са тези, които по принуда карат стари автомобили. Петя Гънева посочи, че също кара 15-годишна кола, но нейният данък няма да скочи.

Калояна Живкова контрира дебата, като посочи, че целта на преизчислението е опазване на околната среда и цели да намали броя на старите коли, които са най-големите замърсители. Бойчо Георгиев пък посочи, че увеличението няма да надхвърли 30 лева, което не било непосилно дори за по-бедните.

Въпреки разгорещените спорове обаче докладната бе приета с 40 гласа "за". "Против" гласуваха едва 5-има общински съветници. Табаков поиска изказване за отрицателен вот и посочи, че е гласувал против, тъй като за първи път получил възможността "да гласува против законодателя".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега