Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Oбластният управител на Бургас спря решение на Общинския съвет в Средец

Oбластният управител на Бургас спря решение на Общинския съвет в Средец

Oбластният управител на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския съвет в Средец за поставяне на фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя.

След жалба на четири села областният управител на Бургас Пламен Янев спря решение на Общинския съвет в Средец за поставяне на фотоволтаици върху 8280 декара земеделска земя.

С решението, взето в последните сесии от този мандат, общинските съветници променят общия устройствен план (ОУП) на селата Дюлево, Орлинци, Суходол и Светлина. Предложението е внесено от кмета на Община Средец и е прието с 12 гласа „за“, 2 „против“ и 1 „въздържал се“.

Имотите, за които става дума, са земеделски - обработваеми ниви и пасища. Приетото предложение променя предназначениeто им "за производство на електрическа енергия, електрически подстанции, складове и съхранение на електроенергия“. Общата им площ е малко над 8280 декара и обхваща голяма част земеделска територия около селата, както е показано на снимката.

Жителите на четирите села обаче не са съгласни с решението и изпращат жалба, подкрепена с подписка. С нея те заявяват, че изпълнението на инвестиционните намерения за изграждане на фотоволтаичен парк върху земеделските територии ще доведе до икономически и демографски колапс на района. Хората се притесняват, че фотоволтаичният парк ще пречи на земеделието, животновъдството, пчеларството и ловния туризъм.

В хода на контрола на решенията на общинските съвети областният управител констатира незаконосъобразност, заради която не може да се пристъпи към изменение на ОУП. „Актът, чрез който се одобрява промяна на ОУП, следва да съдържа точното нормативно и фактическо основание, а в настоящия случай такова липсва. Като мотиви се изтъква единствено постъпилото инвестиционно намерение на „СРЕДЕЦ-СОЛАР“ ЕООД, което обаче е недостатъчно за изменение на ОУП“, коментира Пламен Янев. Той допълни, че независимо дали става дума за градове или малки села, държавата е съпричастна с тревогите на хората и следи внимателно решенията на всички общински съвети с цел те да са в полза на обществеността.

Това е второ незаконосъобразно решение на общински съвет, което областният управител спря в края на този мандат на местната власт. Преди месец бе стопирана скоростна продажба на терен близо до морския бряг в Царево. Тогава областният управител предупреди, че разпореждането с общински терени и промяната на предназначението им се случва твърде бързо и неаргументирано именно в края на мандата.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега