Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обвиняеми за трафик на хора остават в ареста

Обвиняеми за трафик на хора остават в ареста

Окръжен съд Бургас потвърди наложените мерки за неотклонение задържане под стража на Мирослав Маринов, Йонко Асенов и Асен Асенов. Срещу тях е повдигнато обвинение за това, че на 16.10.2015 год. в землището на гр. Китен, обл. Бургас, зоната за отговорност на ГПУ на МВР Царево, с цел да набавят за себе си имотна облага противозаконно подпомогнали чужденци – общо 25 лица, самоопределили се като граждани на Сирия, да пребивават, както и да преминават в страната в нарушение на закона.

Окръженсъд Бургас потвърди наложените мерки за неотклонение задържане под стража на МирославМаринов, Йонко Асенов и Асен Асенов. Срещу тях е повдигнато обвинение за това,че на 16.10.2015 год. в землището на гр. Китен, обл. Бургас, зоната заотговорност на ГПУ на МВР Царево, с цел да набавят за себе си имотна облагапротивозаконно подпомогнали чужденци – общо 25 лица, самоопределили се катограждани на Сирия, да пребивават, както и да преминават в страната в нарушениена закона.

Деянието е извършено чрез използване на моторни превозни средства – товаренмикробус „Форд Транзит” и лек автомобил марка „Ровър 200”. Сред мигрантите еимало три лица, ненавършили 16-годишна възраст. Според обвинението Маринов едействал като подбудител и помагач в съучастие с Йонко Асенов и Асен Асенов вкачеството им на извършители. Обвиняемитеса задържани непосредствено след извършване на престъплението, като и триматаса направили пълни самопризнания пред разследващите органи.

На19.10.2015 г. Царевският районен съд е взел срещу тях първоначални мерки занеотклонение задържане под стража. Те обжалват тези определения на съда сискане да бъде изменена постановената им мярка за процесуална принуда в по-лека.Днеспред Бургаския окръжен съд адвокатите им поискаха да бъдат отменени атакуванитеопределения на първоинстанционния съд като незаконосъобразни и несправедливи.Според защитниците не са налице всички предпоставки, визирани в закона, заопределяне на най-тежките мерки за неотклонение. Адвокатите считат, ченалагането на друг вид мерки също ще са подходящи спрямо обвиняемите и несъществува опасност те да се укрият или да попречат на разследването, тъй катосъщите до настоящия момент са съдействали на органите на досъдебнотопроизводство.

Те пледираха съда да измени постановените мерки в домашен арест.Адвокатътна Асен Асенов обърна внимание, че неговият пълномощник е с чисто съдебноминало. Защитникът на Йонко Асенов пледира, че неговият доверител не е знаелкакви хора ще превозва. Той е бил помолен да управлява товарния автомобил отдругия обвиняем Асен Асенов и не е видял лицата, които са се качвали в него.Представителятна Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на исканията, като се мотивира с тежестта наповдигнатото  обвинение, за което сапривлечени да отговарят. Държавното обвинение изрази опасения, че разследванетоне е приключило и обвиняемите могат да се укрият или да извършат престъпление.  

Той посочи, че Маринов е два пъти осъждан, атова деяние е извършено в изпитателния срок на условно наложени наказанияспрямо Маринов и Йонко Асенов. Обвиняемият Маринов дори е управлявал лекияавтомобил, чрез който е извършено престъплението, без необходиматаправоспособност.Окръженсъд Бургас, като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делотодоказателства и аргументите на страните, потвърди определените спрямо обвиняемитемерки за неотклонение задържане под стража.

Съдът намери за правилностановището на първата инстанция, че събраните доказателства водят дообосновано предположение, че те са взели участие в извършеното престъпление. Съдебниятсъстав установи, че са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление.За него е предвидено  наказание лишаванеот свобода от една до шест години и глоба в размер от 5 хил. до 20 хил. лева. ОбвиняемитеМаринов и Йонко Асенов са извършили деянието в изпитателния срок на предходнитехни осъждания и същите не са се превъзпитали.

Въззивната инстанция счита, чесъществува реална опасност обвиняемите да се укрият с цел да осуетятнаказателното преследване или да извършат престъпление. Отделно от това,разследването не приключило. Определениетона съда е окончателно.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега